В Италия се разглежда законопроект, според който статусът на домашните любимци трябва да бъде повишен и той да съответства на статуса на живите същества, притежаващи чувства. Нововъведенията ще приравнят правата на кучетата и котките с тези на децата, съобщава агенция Giornale.

Ако законопроектът бъде приет и влезе в гражданския кодекс, собствениците на домашни любимци задължително ще трябва да се съобразяват с техните потребности. Например, ако стопанинът им се разведе, съдът ще решава при кого ще останат питомците. Освен това кучетата ще могат заедно със стопаните си да влизат в църквата, както и в други обществени учреждения наравно с останалите членове на семейството.

Полицейските кучета, които са остарели, ще имат право на пожизнена пенсия. Забранено ще бъде отделянето на домашния любимец от стопанина му. Ако той почине, за животното ще са длъжни да се грижат другите роднини.

В Италия вече е в сила закон, според който за лошо отношение към домашен любимец се налагат огромни глоби. Откриват се все повече хотели за животни и се организират специални плажове за кучета.

Сподели във Facebook