Акценти

19 Октомври 2016

1733

Животът днес

Началото на информационната кампания на МВР-Варна бе дадено на среща с възрастни граждани от район „Одесос”. В нея участваха началниците на отдел „Охранителна полиция” и на Първо РУ - комисар Никола Панчев и главен инспектор Атанас Михов, както и зам.-кметът на района Атанас Христов, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.
Главен инспектор Михов отново предупреди хората да не се поддават на провокации за предоставяне на пари във връзка с полицейски действия, служителите на реда не търсят съдействие от граждани по този начин. Той припомни, че всяко длъжностно лице носи отличителни служебни знаци, по които може да бъде разпознато, и разговор по телефона не може да бъде причина за предоставяне на средства на непознат.

Началникът на група „Противодействие на престъпления против собствеността” на отдел „Криминална полиция” старши инспектор Живко Костадинов сподели с присъстващите, че се забелязва спад в регистрираните измами по телефона, но подчерта, че е важно работата по превенция да продължава, защото само така може да се запази тази тенденция.
Той посочи какви са основните сценарии, които се използват, начините на действие на измамниците и даде съвети на гражданите как да реагират в ситуация на телефонна измама.
На всички присъстващи бяха раздадени материали, изготвени с подкрепата на Община Варна - брошури, описващи основните рискове, сценарии на измами по телефона и основни съвети, както и стикери, които могат да се залепят върху телефона вкъщи или в близост до него, за да напомнят за опасностите от измама.

В настоящата информационна кампания е включена и още една целева група – учениците на Варна. Със съдействието на Регионалното управление на образованието полицейските служители започнаха посещения в учебните заведения в областта. Тяхната задача е децата да бъдат запознати със съществуващите рискове, да им се дадат кратки насоки и съвети за действие.

Инициативата на МВР-Варна се реализира с изключителното съдействие на Община Варна и е подкрепена от всички общини в областта - Аксаково, Провадия, Ветрино, Дългопол, Девня, Суворово, Вълчи дол, Белослав, Аврен, Долни чифлик, Бяла. Кампанията продължава с реализирането на подобни срещи в целия регион, целта е полезната информация да достигне до възможно най-много хора.

 

Сподели във Facebook