Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Грозната антибългарска пропаганда в Македония е факт. При това, както обичат да казва братята отвъд границата, “научно докаЖан”. В своя труд, озаглавен “Реч на омразата – теоретичен преглед и изследване на България в македонските медии”, д-р Ненад Живановски твърди, че няма чак омраза към България в публикациите. За сметка на това обаче изследователят признава, че в повечето случаи за страната на Аспарух, се пише негативно, съобщава inews.bg.

От анализираните 649 журналистически текстове в македонските медии Живановски е идентифицирал реч на омразата в 6 текста, но въпреки това отрицателният изказ за България изобщо не е за пренебрегване, отбелязва медията Plusinfo.

Живановски смята, че стереотипът от времето на Югославия, когато много македонци гледаха с пренебрежение към България, все още не е съвсем отминал. Може би заради това от 649 в 392 текста е установено негативно отношение към българите и страната им, пише inews.bg.

В Македония се реализира нов антибългарски филмов проект, сигнализираха от Българския културен клуб – Скопие в своя позиция, изпратена до Actualno.com. Става въпрос за филма “Трето полувреме”, който беше завършен през 2012 г.

Филмът разказва за футболния отбор „Македония” (Скопие), който между 1941-1944 г. участва в Държавното първенство по футбол в Царство България.

През 1942 г. отборът играе общо 4 пъти с „Левски“ (София). Първо играят 2 мача за Софийското първенство: в Скопие мачът върви при 1:0 за „Македония“ (Скопие), на „Левски“ е присъден спорен гол, след което футболистите на „Македония“ (Скопие) напускат мача и губят служебно с 0:3. Във втория мач в София е отменен гол на „Македония“ (Скопие) за 0:3, а в крайна сметка мачът завършва 2:2 и „Левски“ става победител в Софийското първенство. През същата 1942 година Македония (Скопие) достига финал на държавното първенство и се изправя срещу Левски (София), но губи двата мача с 1:0 и 2:0.

Във филма българското управление е представено едностранно като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония, а борбата на футболния отбор „Македония“ (Скопие) като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов.

В позицията на Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб – Скопие, се посочва:

„В Р. Македония с пълна пара се снима игралният филм “Трето полувреме”. Действието се развива през 1942 г. и разказва за футболния мач между ФК “Левски” и ФК “Македония” от шампионата на обединената футболна лига на България. Многобройните исторически доказателства недвусмислено свидетелстват, че възраждането на ФК “Македония” като част от българския спорт се подкрепя топло и ентусиазирано от населението на Вардарска Македония по това време.

Целта на филма “Трето полувреме” е да се постигне изключителен пропаганден ефект сред широките маси от населението и чуждестранната публика чрез силата на художественото въздействие. Посредством поредната фалшификация на историческата истина България ще бъде представена в изключително негативна светлина.

Филмът е с бюджет 3 млн. евро, половината от които са осигурени от македонското правителство, което провъзгласи филма за проект от национален интерес, реализиран под личните напътствия и наблюдение на място от македонския премиер.

В този филм историята е драстично изопачена – българите за пореден път са представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните скандират против “българската фашистка окупация”.

Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия, като вината за това изцяло се прехвърля “от болната глава на здравата” – като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.

Статиите в македонските медии относно заснемането на филма не пропускат да използват старите югославски клишета за “фашистка България”, “български фашистки окупатор”, “нацистка лига” и т.н. Никоя друга страна и народ не се определят като “фашистки” в днешна Р. Македония, освен България и българския народ. Стигна се дори до пълния парадокс македонската редакция на германската правителствена медия “Дойче веле” да публикува нравоучителни статии във връзка с Холокоста, назидавайки и вменявайки вина на българския народ. За съжаление, липсата на всякаква официална реакция от страна на България окуражава македонистите в тоталното изопачаване на историята на международната арена, представящо българите не като народ-спасител на евреите, а като народ-палач.

Филмът е в драстично противоречие с докладите и препоръките на ЕС за обективно тълкуване на историята и реформиране на идеологизираната образователна система. Тровят се не само отношенията със съседните страниот ЕС, но и младите поколения в Р. Македония и чужбина.

„Македония финансира антибългарската пропаганда с пари и от Европейския съюз“ - каза историкът академик Георги Марков от Института по история в Българската академия на науките в интервю за агенция “Фоку”.

По думите му - за филма „Трето полувреме” един милион евро се дава от скопското правителство, един милион евро се дава от Чехия, по линия на Европейския съюз. „За да се финансира антибългарска пропаганда. Използват дори европейски пари, за да правят пропаганда срещу България, която е член на Европейския съюз, а те се стремят да влязат в Европейския съюз”, отбеляза той. 

Акад. Марков каза още, че Република Македония, която едва-едва диша с 30 % безработица, строи исторически център за 150 милиона евро. Издава трудове на няколко езика, прави пропаганда по целия свят. Защото за тях историята е голямата политика. 

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага онлайн в книжарница „Хеликон“ на цена от 25.00 лв.

Сподели във Facebook