Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Македонски младежки сговор (1922)

През 1922 г. ученически дружества от различни места в страната се обединяват в ученически организации с наименованието Македонски младежки сговор. Организацията издава в-к „Устрем“. Подзаглавието е „Списание на Македонския младежки сговор“, излизал от 1923 до 1926 г. в София. Вестникът стои на политическите позиции на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). През първата година редактор на вестника е Страхил Развигоров. По-късно се изреждат като главни редактори Кръстьо Велянов, Никола Джеров, Никола Кондов, Стефан Нанов и Борис Андреев. Кръстьо Велянов и Никола Джеров остават до края в редакцията.

През 1926 г. седмичните вестници „Независима Македония“, орган на Съюза на македонските културно-просветни и благотворителни братства и „Илинден“, орган на Илинденската организация, се обединяват с наименованието в-к „Македония“. Вестникът публикува информации за организационния живот, краеведски материали, биографии на македонски дейци, спомени, разкази, книжнина, реклами. Организацията има предимно културно-просветна и благотворителна цел. Тя просъществува кратко време поради раздори сред нейните членове. Информацията за дейността на тази организация е твърде оскъдна.

Македонски младежки културно-просветен съюз (Русе, 1923)

През 1923 г. в Русе е създаден Македонският младежки културно-просветен съюз в България (ММКПС). Съюзът обединява македонските младежки дружества от Петрич, Кюстендил, Горна Джумая, Дупница, Радомир, Стара Загора, Варна, Русе, Лом и Видин, като особено активно е варненското дружество „Братя Миладинови“. Всяка пролет ММКПС организира в различни градове на страната т.нар. македонска седмица, по време на която се води усилена пропаганда в подкрепа на присъединяването на Македония към България.

Македонски младежки културно-просветен съюз (Пловдив, 1923)

През май 1923 г. се взима решение на мястото на „Младежкия сговор“ да се създаде „Македонски младежки културно-просветен съюз“. През 1923 г. подобен съюз се учредява в Пловдив. През есента на същата година общо 17 дружества с членска маса между 1000-2000 души се обединяват в „Македонския младежки съюз“ (ММС). Започва и издаването на печатния орган на съюза в-к „Устрем“. ММС бързо се развива и достига числен състав до 15 000 души, установява и контакт с Македонското студентско дружество „Вардар“ (МСД „Вардар“) и с „Македонския студентски съюз в чужбина“ (МССЧ). От 1923 ММС започва да издава сп. „Родина“, спряно след забраната на организацията през 1934 г. От август 1924 г. и през следващата 1925 г. в окръга се формират македонски младежки организации. Ненавършилият три десетилетия лидер на ВМРО Тодор Александров подкрепя създаването им и разчита на тях като пръв помощник и истински боеви резерв. На 21 и 22 август 1925 г. в град Горна Джумая се провежда Вторият редовен конгрес на Македонския младежки съюз. В него участват 130 делегати, представящи 66 от общо 73 младежки организации, с 8407 души членски състав.

Впечатлява фактът, че повечето от половината младежки организации са учредени в Петрички окръг. Съгласно своя устав те обединяват под лозунга „Култура, просвета и родолюбие“ всички младежи македонци и потомци на македонци на възраст от 12 до 30 години.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook