Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Политиката на българските правителства, ръководени от БКП от 1944 г. до 1989 г. към българите във Вардарска Македония, е била винаги безпринципна. Такава е и днес. Страхът да не ни се карат от Москва, което да последва със смяна на кадри от партийния апарат, доминира над стремежа за защита на националните интереси.

Въпреки направените корекции в партийната политика на БКП по „Македонския въпрос“ от 1963 г. тази политика си остана стерилна и контрапродуктивна. От една страна защитаваме историческата истина, а от друга се правим на ни чули, и ни видели що се случва със съдбата на десетки хиляди българи във Вардарска Македония, подложени на национален гнет и асимилация.

Истината е, че БКП беше и си остана в плен на съветските геополитически интереси на Балканите.

Нейните ръководители не намериха сили да защитят българските национални интереси като достойни ръководители на една свободна страна.

Тяхната половинчата политика на защита се отнася само до отричане на македонско националано малцинство у нас, но никога и никъде те не поставиха въпроса за 1 300 000 българи във Вардарска Македония.

Това безродие демонстрира още един път, че БКП е партия марионетка, съставена от конформисти, борещи се за своите кресла и интересите на своя сюзерен СССР, но не и за националните  интереси на България.

През целия период на провеждане на македонистичната политика в Р Македония вилнее безпримерен терор. Разстреляни са 5 гимназисти от Струмица. Организиран е и е проведен шумен процес срещу студентката Плиска Манасиева от Кочани за водене от нея на антимакедонистична пропаганда сред македонските студенти в София. В Македония се провеждат още десетки процеси по Закона за защита на македонската национална чест.

В тези тежки времена за българите в Македония българското правителство не е отправило нито един протест в тяхна защита. Тази македонистична нагласа на комунистите от БКП премина днес в мисленето и поведението на членовете на БСП.

Безродници, лишени от национална чест и достойнство, хаме­лео­ни, възпитани да служат на Русия, но не и на българския народ. Това поведение се демонстрира днес най-ярко с хилядите препятствия, които се поставят пред кандидатите да получат българско гражданство.

От деня на създаването на Р Македония през 1945 г. до 1989 г. македонистичната пропаганда е изляла потоци от зловонна антибългарска пропаганда, клевети и лъжи срещу България и българския народ.

От кумова срама, от време на време, дейци на БКП или правителството отправят плахи молби да не ни хулят, като издигат лозунги за приятелство и братство.

Нито веднъж наше правителство не даде достоен отпор на македонистичната антибългарска пропаганда.

Българската младеж израсна в цели три поколения с версията, че в Македония живеят македонци, и че ние сме някакви далечни техни роднини.

Днес това безхаберие и безразличие шества по всички етажи на властта на демократична България.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага онлайн в книжарница „Хеликон“ на цена от 25 лв.

Сподели във Facebook