Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Това е важен момент от българската национална история. България е поставена в условие на перманентен натиск да влезе в Тристранния пакт при условие на военна окупация от Германия.

Въпреки сериозните колебания българското правителство няма голям избор. Нашето утешение по това време е, че и СССР подкрепя този пакт и вероятно предстои да се включи в него.

В края на 1940 г. БЗНС „Пладне“, начело с Г. М. Димитров, предлага на БРП да се започне въоръжена съпротива срещу властта.

Целта е възстановяване на демокрацията и недопускане на евентуално обвързване с Хитлеристка Германия.

ЦК на БРП отхвърля предложението поради обвързаността си с Коминтернa и с подкрепата си за пакта Рибентроп-Молотов.

През януари 1941 г. БЗНС организира внушителна акция против подготвяното присъединяване на България към Тристранния пакт.

Скоро след това Г. М. Димитров и заместниците му започват подготовка за преврат, ръководени от агенти на британските тайни служби.

През февруари 1941 г. заговорът е разкрит.

Като цяло в началото на 1941 г. обстановката на Балканският полуостров се променя.

След Втората световна война се разбра, че Г. М. Димитров е бил агент на английските тайни служби и е изпълнявал техни поръчки.

В Тристранния пакт вече са включени Румъния, Унгария и Словакия.

Итало-гръцката война върви неблагоприятно за Италия. Гръцката армия оказва упорита съпротива и изтласква италианските дивизии в Албания. Италия се нуждае от спешна помощ.

Германия поставя безалтернативно условие на България за пропускане на германската армия през страната. Това ще ѝ позволи да окаже помощ на бедстващата италианска армия.

Пред българското правителство е поставен въпросът: „Да бъдем или да не бъдем” .

Съществуват две решения:

  • Ако откажем пропуск, значи Германия да ни обяви война с  насилствена окупация и с произтичащите от нея последици.
  • Ако разрешим пропуск за преминаване на германската армия през България за Гърция, значи да запазим от разрухата на войната страната, както и да получим отнетите ни през Втората балканска и Първа световна войни земи.

Българското правителство избира по-малкото зло. То разрешава на германската армия да премине от Румъния през България и да нападне Гърция.

В пореден опит за печелене на време управляващите в София настояват едновременно с нас да влезе и Югославия.

Едва след като в Белград потвърждават готовността си да се включат в пакта и изхождайки от факта, че в Румъния е разположена германска армия, която няма дълго да чака, България разрешава коридор за германските войски към Гърция

Правителството няма друг изход освен да влезе в Пакта.

България подписва Тристранния пакт

На 1 март 1941 година във Виена министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към Тристранния пакт, като Германия ни обещава излаз на Бяло море от устието на р. Струма до устието на р. Марица. Едновременно с това Хитлер обещава на Югославия Егейска Македония западно от р. Струма, включително и гр. Солун.

Същия ден войските на Вермахта започват да навлизат в Македония.

На 2 март 1941 г. Народното събрание на България е свикано на извънредна сесия. Откривайки я, председателят на НС Логофетов в своята реч подчертава значението на немско-руския съюзен договор за включването на България в пакта: Министър-председателят Богдан Филов в декларацията на правителството, подчертавайки, че България фактически се присъединява към съществувалия тогава германо-съветски съюз, заявява:

„Ние смятаме, че пактът, който подписахме, не нарушава договорите, които имаме със съседите и че ще продължим нашата политика на традиционно приятелство със Съветския съюз.“ 

На 25 март 1941 г. и Кралство Югославия също подписва във Виена договор за присъединяване към Тристранния пакт и така застава на страната на Оста Рим-Берлин.

Два дни по-късно обаче, на 27 март 1941 г., в Белград избухват безредици, организирани от група просъюзнически настроени офицери и политици, свързани с британските тайни служби, които извършват държавен преврат. По този начин държавата фактически остава извън Тройния съюз.

На 7 декември 1941 г. бившите британски колонии Канада, Австралия и Нова Зеландия обявяват война на Царство България, след нападението над Пърл Харбър и обявената от Третия Райх война на САЩ същия ден. 

Пет дни по-късно на 12 декември същото прави Великобритания

В отговор на 13 декември 1941 г. под натиска на Германия българският парламент приема декларация за обявяване на война на Великобритания и на САЩ, които обаче не обявяват война на Царството цели шест месеца.

Царство България успява единствено да убеди немците да не обявява война на СССР и запазва със съветите пълните си дипломатически отношения чак, докато те самите, не обявяват война на България на 5 септември 1944 г.

Така наречената Символична война е повод за Англо-американските бомбардировки на България не само над военни, но предимно над цивилни обекти и гражданско население в ДупницаСофияСкопиеСтара Загора, Казанлък, ВрацаГорна ОряховицаНишКарлово и други български градове, които малобройната българска авиация заедно с подпомагащи я немски сили бранят.

На англо-американците са нанесени загуби във военни чинове:

  • 256 убити (159 в бой, 28 безследно изчезнали, 69 умрели от раните си.
  • 333 пленени; 
  • свалени самолети - 185 бомбардировача и изтребителя и неуточнен брой повредени самолети.

Българските и немските загуби са:  

  • военни чинове – 23 убити в бой (22 българи, 1 немец), мирно българско население и др.;
  • 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали; 
  • 4744 ранени, увредени сгради.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook