Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Забравената Доктрина на македонизма на Стоян Новакович по време на Кралство Югославия, бе прегърната от Югославската комунистическа партия. Облечен с комунистическата идеология, тя се превърна в ново идеологическо течение – неомакедонизма.

Въоръжени с идеологията на неомакедонизма югославските комунисти пристъпиха към създаване на „македонска държава, „македонска нация, „македонски език, „македонска история. За да реализират тази амбициозна задача, им бе необходимо създаване на организация, чиито членове да защитават каузата на неомакедонизма.

Така ЮКП създаде с много труд и усилия, организация, която по същество представлява  „еничарски корпус“ в който бяха привлечении:

Видни представители на тези родоотстъпници са Стоян Мишев, тъст на македонския президент Киро Глигоров, Коста Паница – екзекутора на видните македонски дейци Сарафов и Гарванов, както и други алчни за пари корумпирани личности, Димитър Влахов – комунизиран деятел на ВМРО и др.

През целия 28-годишен период на сръбско робство те попълваха сръбската администрация и полиция, службите за сигурност, учителската гилдия и офицерския и подофицерски  корпус на армията на Сръбска бановина, както наричат по това време Вардарска Македония.

След 1945 г. тези ренегати се пренастройват чрез системна политическа пропаганда (партийни курсове, школи, училища, сиропиталища, университети) като врагове на българщината. Те массово навлизат в редиците на Македонската комунистическа партия, съставена от денационализирани членове, които се превръщат в дейци на новата държавна администрация.

Основната задача на този корпус от родоотстъпници е чрез терор да се ограничи и ликвидира всякаква проява на българската национална идентичност.

В тях е заличена родовата и национална памет. Внушава им се, че българите не са славяни, а татари, и че са заклет враг на славянството.

Основната цел на ЮКП е създаването у тях на силен антибългарски комплекс, който се изразява в тотално отрицателно отношение към всичко българско, в това число и към бългрската държава.

По този начин те са зомбирани от ЮКП и превърнати във фанатизирани функционери, спечелили си прозвището сърбокомунисти.

На пленум на ЦК на Македонската комунистическа партия (МКП) Лазар Колишевски заявява, че сред членовате на МКП има неразбиране на политическата линия на ЮКП към въпроса за изграждане на македонска нация. Българофилството е обхваноло голяма част от членовете, в резултат те не са привърженици на идеята да се организира съпротивително двигжение срещу „българските окупатори“.

Еничарският корпус започва масови репресии

Еничарският корпус, предвождан от сръбски и черногорски партийни инструктори, започва масови репресии във Вардарска Македония - арести, побоища, убийства, затвори, концлагери на всички, които са били лоялни към българската власт и имат българско национално самосъзнание.

Организира серия от показни процеси срещу всички, които подлагат на съмнение или не са съгласни с политиката на македонизация.

Тези съдебни процеси имат за цел да сломят съпротивата на българите във Вардарска Македония срещу налагания югославски македонизъм. За това свидетелстват следните факти:

  • През 1945 г. са избити около 30 000 българи, работили в българската администрация на Вардарска Македония;
  • Изпратени са в затвори и концлагери над 125 000 българи;
  • Започва масирана антибългарска пропаганда;
  • Организира се масово изгаряне на български книги, вестници и списания, както аутодафето на нацистите в Германия.

Всичко това предизвиква масова психоза на страх, която битува и днес в съзнанието на българите от Вардарска Македония.

За да узаконят своите варварски действия в Република Македония, е изработен и приет от парламента Закон за защита на македонската национална чест. С този закон се преследват хиляди честни българи в Р Македония.

Според специалисти анализатори на политическия живот в Р Македония еничарският корпус от македонисти възлиза на около 30 000 души.

Известно е, че в националната статистика на страната не съществува думата български етнос. При преброяване на населението на Р Македония липсва графа българин.

Цялата преса, радио и телевизия използват всяка възможност да плюят и да квалифицират с добре подбрани епитети българите и целия ни народ. В учебниците по история те безсрамно твърдят, че между нашите два народа няма кръвно-генетична връзка и че през цялата си национална история македонците са се борили с два свои врага - турците и българите.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook