Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Тайният македонски революционен кръжок „Трайко Китанчев“ е българска младежка революционна организация, която съществува в Самоков от 1897 до 1900 г. Кръжокът е основан през 1897 г. от група ученици в Самоковското железарско училище. След шумната Винишка афера Гоце Делчев като ученик в Самоковското железарско училище създава македонски революционен кръжок, който е под силното влияние на ВМОРО.

Първоначално в кръжока членуват 36 души. От тях само трима са от Македония, а останалите от Свободна България. Сред по-видните членове са: Петър Юруков, Владимир Попов, Душо Желев, Никола Дечев, Петър Самарджиев, Велко Миков, Велин Алайков, Делчо Коцев и др. По-късно към кръжока се присъединяват и ученици от Самоковския американски протестантски колеж като Никола Дочев, Крум Дочев и Добри Даскалов. Кръжокът подпомага нелегалната дейност на ВМОРО набира революционери, събира средства, пренася оръжие към Македония и укрива и подпомага четници на ВМОРО.

След разкрития на властите в 1900 г. всички членове на организацията са изключени от Железарското училище и стават активни дейци на ВМОРО във вътрешността като войводи и секретари на чети.

Македонска младежка тайна революционна организация

През март на 1922 г. в Загреб се провежда нелегално учредителният конгрес на Македонската младежка тайна революционна организация (ММТРО), начело на която застава Иван Бояджиев от Велес. Съгласно приетия от конгреса и одобрен от Тодор Александров устав на ММТРО, тя признава върховенството на ВМРО, като насочва дейността си за освобождение на Македония от сръбско и гръцко владичество и присъединяването ѝ към българската държава. Почти веднага се създават структури на организацията в Скопие, Велес, Битоля и Охрид, а до края на 1922 г. възникват такива и в Загреб, Белград, Любляна и Суботица. Дружеството поддържа връзка със студентските клонове на Македонския студентски съюз в чужбина, които действат в Западна Европа. ММТРО развива просветно-патриотична дейност. Тя поддържа в Македония българския дух, култура и фолклор. Организират се вечеринки, на които се пеят български революционни песни, както и български бойни маршове. Разпространява се литература, описваща борбите на българите за национално освобождение, както и живота на големите български национални герои Васил Левски, Гоце Делчев, Даме Груев.

Устав на ММТРО

В него се предвижда в Македония да се поддържат българският дух, култура и фолклор, като организират вечеринки, на които да се пеят български революционни песни и бойни маршове. Организират се издателска и пропагандна дейност. Зад граница се прехвърля подробна информация за действията на сръбските и гръцките власти по македонските земи. Организацията предоставя сведения на Френската лига за правата на човека и гражданина в Париж и на Обществото на народите в Женева, а именно:

• За сръбските издевателства. Сведенията включват информация за периода от 1 януари 1919 до 1 януари 1921 г., когато сръбските власти във Вардарска Македония убиват 263 българи и правят 178 опита за убийство. Статистиката продължава и с други тъжни констатации: 1324 изгорени къщи, 4850 арестувани и 5445 малтретирани души, а с мълчаливото одобрение на властите са извършени грабежи, ощетяващи местното население с 12 456 динара и 44 250 златни турски лири.

• За гръцките издевателства. През същия период гръцките власти в Егейска Македония извършват 104 убийства и 95 неуспешни опита за убийство, арестуват 2324 души, прогонват от домовете им 1165 български семейства и извършват грабежи на стойност 1653 хиляди гръцки драхми и 6450 златни турски лири.

През тези две години от Егейска и Вардарска Македония търсят убежище в България повече от 180 000 души.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook