Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

След Първата световна война Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) е възстановена от Тодор Александров под името Вътрешна македонска революционна  организация” (ВМРО), след като Македония е повторно разделена между Сърбия, Гърция и България в края на войната.

Членове на последния централен комитет на ВМОРО са Тодор Александров, Петър Чаулев и Александър Протогеров (избран да замести убития през войната Христо Чернопеев). Те са избрани през 1911 година.

На 20 декември 1919 г. дейци на ВМОРО провеждат в София тайно съвещание, на което Вътрешната македоно-одринска революционна организация е възстановена под името Вътрешна македонска революционна организация.

Против възстановяването на организацията в този ѝ вид се обявяват отделни дейци на ВМОРО като д-р Христо Татарчев, представители на Временното представителство на бившата ВМОРО, както  и представители на Македонската федеративна организация.

Тодор Александров

Поводът за промяна на името на организацията е създадената вече отделна Вътрешна тракийска революционна организация (ВТРО), действаща в Западна Тракия под водачеството на Тане Николов.

Без да се свика конгрес, Тодор Александров, Александър Протогеров и Петър Чаулев обявяват учредяването на ВМРО.

Задграничното представителство на ВМРО е второ по значение след ЦК. В него са избрани Георги Баждаров, Наум Томалевски и Кирил Пърличев. От друга страна Димитър Влахов е избран за резервен член на ЦК, като представител на лявото крило.

Цялостната структура на революционната организация, нейната мрежа и четническите организации са директно заимствани от старата организация, откъдето идват и мнозинството от дейците на ВМРО. 

Основна цел на ВМРО – обединение на трите части на Македония в независима македонска държава

Целта на ВМРО е постигане на политическа автономия на Македония и обединението на трите ѝ части (сръбска, гръцка и българска) в една независима държава с преобладаващо българско население и със столица Солун.

Идеологията, целите и задачите на ВМРО, създадена от Тодор Александър и неговия щаб, се подкрепят от правителството на министър-председателя Александър Малинов. Това става в момент на възникналата политическата изолация и недоверие към България от страна на Великите сили.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25.00 лв.

Сподели във Facebook