Според резултати от изследване, проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, най-трудолюбивата нация в света е Мексико, където се трудят 2246 часа в годината. Това е доста неочакван резултат, защото разпространеното мнение е, че латиноамериканците не са особено работливи. При това на мексиканците им се налага да работят все повече – през 2015 г. те са се трудили 18 часа повече в сравнение с 2014 г. А отпуската им е само шест дни. По-малко почиват само филипинците – пет дни.

На второ място е Коста Рика. Жителите на страната работят годишно само 16 часа по-малко от съседите си. Но само преди няколко години Коста Рика държеше първенството по работохолизъм. Според конституцията на страната всеки трудещ се има право на един почивен ден след шестдневна работна седмица и на годишен отпуск, който не може да е по-малък от две седмици след изработени 50 седмици без прекъсване.

Тройката на държавите, в които живеят работохолици, завършва с Южна Корея с 2113 работни часа в годината. Но през 2015 г. корейците са се трудили 11 часа по-малко в сравнение с 2014 г. Заради кариерата те игнорират личния си живот – шестдневната работна седмица в Корея е по-скоро правило, отколкото изключение. Отпускът им обикновено продължава само три дни, вместо определените по закон десет.

Изненадата в изследването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са гърците, които са на четвърто място, въпреки че отдавна се смятат за лентяите на континента. Те работят по 2042 часа годишно. И с всяка година тези часове се увеличават. През 2015 г. всеки грък се е трудил средно с 16 часа повече в сравнение с 2014 г. Отпускът при южните ни съседи продължава 20 дни.

Между работохолиците се нареждат и жителите на Чили, които са на пето място с 1988 часа в годината, а отпускът там е 15 дни.

Колкото и да е странно европейският лидер Германия съвсем не е шампион по работно време. Немците се трудят значително по-малко от гърците – средно 1371 часа в годината и 26,3 часа седмично. А отпускът им е един от най-дългите – 30 дни.

Малко повече работят в Холандия – 1419 часа. Трябва да се отбележи, че през 2000 г. правителството въведе за първи пътв света официална продължителност на работната седмица под 30 часа. Затова и много предприятия в страната въвеждат 4-дневна работна седмица. А отпускът в Холандия е 20 дни.

Франция е страната с 35-часова работна седмица, дълги обедни почивки и още по-дълги отпуски – 25 дни.

Сподели във Facebook