Причината за прожекцията на филма „Салто мортале” във Варненския затвор е, че в момента там излежава ефективна присъда главният герой на филма Ангел Генчев – бивш щангист, шампион с отнето злато на Игрите в Сеул ’88. Съкилийниците на Генчев имаха възможност да видят изключителен документален разказ за една преобърната в „задно салто” човешка съдба.

На 14 април филмът бе показан пред близо 400 лишени от свобода в две прожекции – сутрешна и следобедна. Това се налага предвид капацитета на киносалона, както и от съображения за ред и сигурност, тъй като затворниците са диференцирани в отделни групи съобразно тежестта на присъдите им. Авторите на филма разчитат на положителен отзвук сред хората с отнета свобода и видяното да  породи у тях мисли за собствения им погубен живот.

Режисьорът Борислав Колев лично е представил филма в затвора и заедно с Ангел Генчев са разказали повече за снимките, продължили 16 месеца.

Генчев е споделил пред публиката какви са чувствата, когато си достигнал висините в живота, в частност в  спорта, а в следващия момент животът ти да тръгне стремглаво надолу и да доведе до настоящата реалност – 11 години търкане на наровете по родните затвори.

Преди прожекцията във Варненския затвор „Салто мортале” бе видян и от жителите и гостите на Търговище – родния град на Ангел Генчев.

Сподели във Facebook