БезЛични данни

Петър ГАЛЕВ

Едва ли има българин, който да не знае израза „води се”. В смисъл, че нещо не е точно както трябва, но ще го смятаме за изрядно в името на отчетността и леснината. Та не виждам защо се изненадахме от случилото се с така наречените лични данни в подписките за регистриране на партиите. Отдавна е ясно, че ЕГН-то на един гражданин е общодостъпно, както и много други факти от собствените му документи.

Нищо че на книга се води друго. Актуалният скандал е поредното ярко доказателство, че не ни бива по подробностите. А както е известно от стари времена, в тях се крие дяволът. При това отново вината не е само в държавата, ако си я представяме на бюро и с ръкавели. На самите нас явно не ни пука кога, защо и на кого даваме да ни преписва и преснима документите. Не съм чул някой да протестира, когато всякакви байчовци зад гишета искат ЕГН, за да влезеш в учреждение или по всякакви други поводи.

Отделен въпрос е, че цялата система за предпазване на личните данни е в стил „води се”. Да сте видели сериозно наказан за злоупотреба в тази посока? Ясно е, че единните граждански номера са отживелица и ще трябва да се намери друга система за идентификация. Но каквито и промени да се направят, пак ще опрем до собствената ни чувствителност към създаването и спазването на какъвто и да е ред. Ако не се научим да се интересуваме за правата си и да ги отстояваме всеки ден и на всякакво равнище, ще си останем зрители, слушатели и читатели на поредните скандали как отново някой нещо е шмекерувал за наша сметка.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97