Кражба на здраве

Петър ГАЛЕВ

Всеки, който не си плаща здравните осигуровки, провокира поредния лекар да напусне България. Крайно време е водим битката за здравето и живота си в много по-ранен стадий, а не когато линейката закъснее, защото екипите не смогват. Медиите са пълни с пациентски оплаквания, но някак между другото се промъква информацията, че (по правило) поредният недоволен нямал здравни осигуровки.

Защо приемаме, че без пари не можем да имаме храна и жилище, ток и вода, парно и транспорт, но медиците са ни задължени, независимо имаме ли принос към набирането на средствата в солидарната здравноосигурителна система? Даваме ли си сметка, че тези, които отказват да внасят, въпреки че не са социално слаби, извършват тежка кражба от всички осигуряващи се? Получава се така, че много малко хора плащаме за общото здраве, а след това всички имат претенции да ги лекуват при всякакви обстоятелства. Няма как да стане!

Поддържането на адекватна медицина в ХХІ век е много скъпо начинание. Лекарите и сестрите са най-търсените специалисти по света и затова те ще отиват там, където не са принудени да действат с подръчни средства и където трудът им се цени не само на думи. А тук ще продължаваме да се настървяваме един срещу друг, но в напълно безплодна посока.

Спасението не е в хули и ругатни към медиците, а в създаването на абсолютна обществена нетърпимост към тарикатите, които имат пари за сателитни чинии, но не и за здравни вноски. Когато системата е адекватно финансирана, ще има реален избор и немарливите лекари ще се окажат зад борда.

Сподели във Facebook