Промяната дойде

Петър Галев

Чувството за зацикляне, което обзе обществото напоследък, може да бъде преодоляно само чрез извеждането на преден план на някакъв общоприет приоритет. Най-лесно, но и най-трудно е това да бъде моралът. Лесно е, защото не изисква материални ресурси, които и без това отдавна са дефицитни у нас. А е трудно, защото обединението около принципите на моралното управление се припознава от голяма част от елита като заплаха за преки лични финансови загуби.

Хората в България са достатъчно разумни вече да не очакват циклично обещаваното им благоденствие да настъпи за броени дни. Но мъдростта им говори, че ако политиката не стане занимание за морални хора, никога няма да се доближим до благоденствието. Всъщност студентите и изобщо хората, които са по улиците, заявяват с присъствието си, че вече никой няма да може да вземе властта и спокойно да прави каквото му хрумне цели четири години.

Затова нека тези, които днес обвиняват протестиращите в какво ли не, да си оставят вратата към изразяването на гражданска позиция отворена. За да могат самите те утре да изкажат мнението си на площада, без да бъдат нарочени за екстремисти. Подборът на политици с визия за съхраняването и развитието на България няма да е лесен. Той ще се извърши и чрез избори, но и чрез пряк граждански натиск при всякакви нелогични, неясни и необяснени управленски действия. Това е новината от 2013 година. Който не я е разбрал, ще отиде на тежък поправителен.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 77