За стаята и килията

Петър ГАЛЕВ

Замисляли ли сте се защо в България отново и отново се завърта темата за връщане на смъртните присъди? Бързият отговор е - защото стават отвратителни престъпления, от които на човек му настръхва косата. Но нима извергът Брайвик, който за часове погуби десетки младежи в Норвегия, е по-малко уродлив от тукашните убийци? Има и десетки други примери от иначе образцови страни. А там не се повдига въпросът за екзекуции.

Причината е, че в държави, в които действително се цени базовата свобода, лишаването от нея се приема за огромно наказание. Нищо че килията на Брайвик изглежда по-добре от стаите на хиляди наши сънародници. На свобода Брайвик е живял в по-добри условия. А тук логично не можем да приемем, че с данъците си ще издържаме с години олицетворени представители на абсолютното зло, които след това ни осъждат и в Страсбург за лоши условия в затвора.

Някои от тях дори са доволни да са зад решетките, защото навън са в дъното на мизерията, но използват случая да вземат едни суми, които не са и сънували. Проблемът е, че международните магистрати нямат в съзнанието си сравнението между бита на редовия българин и това, което на книга трябва да предлагат затворите. Ако страната ни изпълни изискванията, ще се окаже, че едни изверги са поставени в по-добри условия от мнозина честни и порядъчни хора.

Изобщо порочен кръг. Излизането от него обаче е задача на управниците. Когато тук базовият бит се подобри, хората няма да приемат, че влизането в затвора е своеобразно измъкване от лапите на закона. А дотогава яростните спорове как да се наказват убийците ще продължават с пълна сила.

Сподели във Facebook