За задния двор

Петър ГАЛЕВ

Тъкмо властта си помисли, че всяко гражданско недоволство клони към пълно замиране, дойде сериозен удар отвън. Европейският парламент призова Комисията да обмисли спиране на парите, които България получава по различните фондове. Причината е до болка позната – ширещата се корупция, неефективното правосъдие, липсата на капацитет евромилионите да се управляват прозрачно и ефективно в полза на хората.

Това отдавна го казаха хиляди по площадите на страната, но никой не ги чу. Ако и сега управляващите се направят, че не разбират какво им казват от Брюксел, последствията ще ги усети всеки гражданин, ама не само като поредния срам след шамара от партньорите ни, но и по джоба си. Дано не се окаже, че ще бъдем в ЕС само на книга – без свободно пътуване (защото не ни приеха в Шенген) и без солидарните средства, които да променят живота ни към по-добро.

Ясно е, че професионален капацитет няма как да се създаде за броени месеци. Не го и очакват от нас. Но ще трябва да спрем или най-малкото драстично да намалим кражбите. Трудно е, но не е невъзможно, особено ако обществото запази и увеличи чувствителността си по темата. Един от най-ефективните начини за контрол е присъствието в реално време на цялата информация, свързана с харчене на обществени средства, в интернет.

Всеки трябва да може лесно да види колко пари държавата е събрала и как и къде точно ги е изхарчила. Тогава и евроинституциите ще погледнат другояче на администрацията ни. Жалко е, но пак чужденците трябваше да ни кажат, че къщата ни мирише лошо и че не ни искат в двора си, докато не се изчистим. Ама на нас не ни миришело?! Ами то и на прасето не му е зле в кочината...


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 95