Властите в Италия обсъждат възможността да изпращат подрастващи със зависимост от смартфоните в специални центрове. Експертите са особено разтревожени от разпространението на номофобията – страх да не останеш без мобилен телефон.

Според статистиката в Италия 8 от 10 тийнейджъри живеят в страх да не изгубят смартфона си и да се лишат от интернет. Те проверяват мобилния си телефон минимум 75 пъти на ден, а 62% от тях го ползват и през нощта. Подобна практика предизвиква повишена умора, а понякога и агресия. Понижава се нивото на концентрация, вследствие на което тези подрастващи изостават в училище.

Според проекта с издирването на тийнейджъри, зависими от смартфоните, ще се заемат полицията, Министерството на здравеопазването, Комисията по въпросите на децата и младежите, студентските асоциации. Лечението ще се провежда за държавна сметка. А решенията за хоспитализация ще се вземат заедно с родителите. Паралелно с това учителите ще провеждат курсове за предпазване и отстраняване на зависимостта при децата. Подготвя се и информационна кампания за родителите.

Сподели във Facebook