Здраве

20 Декември 2021

Животът днес

Известно е, че употребата на чесън има редица здравословни ефекти. Затова обикновено преди зимния сезон специалистите напомнят защо той трябва редовно да присъства на трапезата ни.

Намалява симптомите на простудата

Чесънът не само намалява симптомите на простудата, а и ограничава риска от нея.

Понижава кръвното налягане

Чесънът стимулира производството на вещества в организма, които отпускат кръвоносните съдове, подобряват кръвотока и понижават кръвното налягане.

Намалява нивото на холестерола

Доказано е, че благодарение на чесъна черният дроб произвежда по-малко холестерол.

Предотвратява деменцията

В организма съществуват нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Те могат да предизвикат окислителен стрес, провокиращ появата на деменция. Изследвания са установили, че чесънът има антиоксидантни свойства, предпазващи клетките и може да предотврати заболяването.

Особено полезен е за жените

Чесънът помага за производството на естроген – основният полов хормон при жените. Понижаването на неговото ниво ускорява приближаването на менопаузата и съпътстващите я негативни промени.

Подобрява храносмилането

Ежедневната употреба на чесън подобрява стомашната флора и помага на храносмилателния тракт да се избави от вредните бактерии.

Регулира нивото на захар в кръвта

По данни на Journal of Nutrition суровите скилидки чесън помагат за понижаването на захарта в кръвта и са много полезни за хората с преддиабет и диабет.

Повишава имунитета

Чесънът може да подсили противовирусните свойства на организма. Имунната система по-ефективно блокира проникването на вредни микроорганизми в клетките.

Поддържа зрението

Чесънът е богат на вещества като селен и витамин С, които поддържат функциите на зрителните органи. А кверцетинът, мощен антиоксидант, съдържащ се в чесъна, предпазва очите от инфекции и възпаления.

Помага на черния дроб

Чесънът съдържа серни съединения, които подобряват състоянието на черния дроб и понижават риска от увреждането му.

Сподели във Facebook