Здраве

6 Август 2015

1827

Животът днес

Мит 1

Пълните хора трябва да тренират по-дълго от слабите.
Килограмите не могат да бъдат критерий за продължителността и интензивността на упражненията. Колкото по-пълен е човек, толкова повече калории губи. Например велосипедист с тегло 55 килограма губи около 5 килокалории в минута, а този, който тежи 110 килограма, губи 10 килокалории. 

Мит 2
Телесните мазнини изгарят само при продължително физическо натоварване.
Най-ефективни са тренировките с интервали, при които натоварванията се редуват. Започва се с 3-5 минути упражнения с бързо темпо, след което се разпуска. Така се губи по-малко време, а ефектът е същият. Не бива да се пренебрегва и ролята на силовите упражнения – те подобряват обмяната на веществата.


Мит 3
Ако на някакво тържество прекалите с храната, към следващата тренировка трябва да добавите 20 минути аеробика.
По-добре е да поставите ударението на интензивността на упражненията, а не на тяхната продължителност. Напомняме - тлъстините се изгарят най-бързо по време на тренировки с интервали.


Мит 4
Силовите тренировки трябва да се правят сутрин.
Това зависи изцяло от самите вас. Има хора, които не обичат да стават рано, а други към вечерта изпитват умора. Специалистите препоръчват да нагласите времето на тренировките според вътрешния си часовник. Установено е, че най-подходящото време за активно спортуване е от 14.00 до 18.00 часа. Организмът не трябва да се пренатоварва нито сутрин, нито вечер преди сън.

Мит 5
Всякакъв екип е подходящ за спорт при жените, стига бюстът да е фиксиран добре.

Дрехите, които стоят плътно по тялото, предотвратяват провисване на гърдите и появата на стрии, но традиционното бельо не е подходящо за спорт. Идеалният вариант са спортните топове от специални „дишащи“ материи, които поддържат много добре формите на тялото.

Мит 6
Колкото по-рано се започне възстановяването на фигурата след раждане, толкова по-добре.
Първите два месеца след раждането е препоръчително да се изпълняват упражнения с ниска и средна интензивност, при които сърдечният пулс не трябва да превишава 120 удара в минута. Натоварването трябва да се увеличава постепенно. Не е фатално, ако възстановите нормалното си тегло шест месеца след раждането.

Мит 7
Заниманията със спорт не са необходими, ако приемаме подходящи хапчета за отслабване.
Рязкото отслабване води до сериозни проблеми, включително и до хормонални промени в организма. Освен това при намаляване на теглото с подобни препарати се губи 60% от мускулната маса и само 40% от тлъстините. Затова спортът е задължителен, ако искате да свалите килограми и да бъдете здрави.



Мит 8
При тренировките с кардиотренажор трябва да се доверяваме повече на усета си.
Усещанията могат да бъдат лъжливи. По-добре е да се доверяваме на монитора, който показва сърдечния ритъм. Само така може да се повиши издръжливостта и да се свалят килограми, без да навредим на здравето си. Натоварването трябва да е до 50-75% от собствения максимален предел. Колкото по-развити са мускулите, толкова по-лесно е поддържането на нормално тегло.

Мит 9
Колкото повече се тренира аеробика, толкова по-добре.
Аеробиката действително изгаря телесните мазнини, но учените установили, че след един час тренировка организмът започва да превключва от тлъстините към мускулната тъкан. Така вместо мазнините изгарят протеинови аминокиселини. Заниманията с аеробика не трябва да продължават повече от 45 минути, за да не се губи еластичността на мускулите.


Мит 10

С тренировки на празен стомах се отслабва по-бързо. Точно обратното. Спортът на празен стомах може да доведе до загуба на сили, което ще се отрази на ефективността на тренировката. Освен това, когато сме гладни, се увеличават шансовете за почивки и поемане на някаква много калорична храна. 

Сподели във Facebook