Лешниците съдържат антиоксиданти, предпазват от диабет
Освен че са бърз източник на енергия, лешниците носят доста ползи за здравето, когато са част от балансирано хранене.
Богати са на:
- здравословни мазнини;
- протеин;
- диетични фибри.
Съдържат:
- витамин Е (токоферол);
- витамин B1 (тиамин);
- витамин B6;
- магнезий;
- мед;
- манган;
- фолиева киселина;
- фосфор;
- калий;
- цинк.
11 ползи от лешниците
1. Подпомагат храносмилането
Лешниците съдържат диетични фибри и могат да се консумират като лека закуска.
Приемът на фибри насърчава редовните движения на червата и помага за предотвратяване на запек.
Насоки за хранене: някои учени препоръчват на жените на възраст 31 – 50 години да приемат 25,2 грама диетични фибри на ден, а на мъжете в същата възрастова група – 30,8 грама фибри дневно.
Порция от 28 грама лешници съдържа около 2,7 г диетични фибри.
2. Ограничават наддаването на килограми
Според скорошни изследвания консумацията на тези ядки може да помогне на някои хора да поддържат успешно теглото си.
Проучване от 2018 г. установи връзка между приема на ядки, намалено наддаване на килограми и по-нисък риск от затлъстяване.
3. Пазят клетките от увреждане
Лешниците са богати на антиоксиданти (съединения, които предпазват клетките от окисляване). Те намаляват степента на увреждане на клетките от свободните радикали.
Лешниците съдържат витамин Е (токоферол), който е антиоксидант. Някои изследвания сочат, че този витамин може да помогне за предпазване на тялото от някои видове клетъчни увреждания, свързани с рак.
4. Понижават холестерола
Хапването на лешници може да помогне за контрол на холестерола.
Изследване доказа, че богатата на лешници диета намалява нивата на липопротеиновия холестерол с ниска плътност. Този тип холестерол може да увеличи риска от сърдечни проблеми.
Изследователите заключават, че най-добрият начин да се извлекат ползите за здравето от лешниците е, като се ядат всеки ден, без обаче да се увеличава общият прием на калории.
Резултатите от научен преглед от 2016 г. показват, че лешниците могат да понижат вредния холестерол.
Учените също не отчитат увеличение на телесното тегло на участниците. Това може да изключи опасенията, че яденето на калорични ядки може да доведе до наддаване на тегло.
5. Подобряват инсулиновата чувствителност
При малко проучване е установено, че консумацията на 30 г ядкова смес, която съдържа 7,5 г лешници, всеки ден, подобрява инсулиновата чувствителност на участниците за 12 седмици.
Намалената инсулинова чувствителност играе роля в развитието на диабет тип 2. Подобряването ѝ съответно понижава риска от това социалнозначимо заболяване.
6. Поддържат здравето на сърцето
Лешниците са ценен източник на омега-3 мастни киселини, а те имат редица ползи за сърцето, като е доказано, че намаляват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Ядките са богати и на антиоксиданти, които предпазват тялото от оксидативен стрес, който може да допринесе за развитието на хипертония. Те съдържат големи количества фенолни съединения, които помагат на сърцето да остане здраво, като намаляват холестерола и възпалението.
Проучване от 2013 г. установи, че приемът на лешници може да подобри биомаркерите за сърдечносъдов риск, потенциално намалявайки опасността от сърдечносъдови проблеми.
7. Подобряват мозъчната функция
Телата ни се нуждаят от аминокиселини като триптофан и тирозин, за да поддържат функционирането на централната нервна система.
Триптофан не се произвежда от организма. Съдържа се в някои храни.
Изследванията показват, че в 100 г лешници има 0,222 г триптофан. Недостигът на тази аминокиселина може да повлияе на поведението, настроението, чувствителността към болка и бдителността. Лешникът съдържа и тирозин, който подобрява мозъчната функция.
8. Укрепват костите
Лешниците съдържат основни витамини като С и Е, минерали като магнезий, калций, желязо и калий, които подобряват здравето на костите и намаляват риска от остеопороза.
9. Намаляват възпалението
Проучване от 2013 г. установи, че консумацията на лешници намалява признаците на възпаление сред участниците.
Друго изследване пък доказва, че промяната в маркерите за възпаление след прием на тези ядки е незначителна.
Извод: Окончателното определяне на ефекта на лешниците върху възпалението изисква допълнителни наблюдения от учените.
10. Подобряват броя на сперматозоидите
Последните изследвания показват, че консумацията на повече ядки, включително лешници, може да увеличи броя на сперматозоидите и да подобри качеството на спермата.
Учените подчертават обаче, че проучванията са ограничени и включват здрави и плодовити участници. Ето защо са необходими повече изследвания, за да се определи дали ползите се отнасят за всички мъже.
11. Полезни са за косата и кожата
Според изследване добавките с витамин Е насърчават растежа на косата при хора с алопеция (заболяване, свързано със загубата на коса). Лешниците, като богат източник на този витамин, са полезни за растежа на косата. Смята се, че големите количества протеин, цинк и селен в ядките подобряват здравето на скалпа и предотвратяват косопада.
Лешниковото масло се използва широко в козметичната индустрия заради терапевтичните си ползи. Лешниците съдържат големи количества фенолни съединения като танини и флавоноиди и по този начин подобряват здравето на кожата. Те също така са богати на антиоксиданти, които намаляват признаците на стареене на кожата и ѝ придават блясък.
С вкус на лешници…
Лешниците могат да бъдат включени в диетата като здравословна закуска или като съставка в много ястия. Техният открояващ се вкус се съчетава особено добре с шоколад, смокини, сливи, банани и карамел.
Можете да ги приемате сурови, печени, цели, нарязани, смлени.
Някои вкусни храни, които можете да приготвите с лешници:
- хляб;
- салати;
- супи;
- паста;
- плодова торта;
- брауни;
- мъфини.
Хранителни вещества: В 50 г лешници има:
- калории: 314;
- мазнини : 30,4 г;
- холестерол : 0 милиграма;
- натрий : 0 милиграма;
- въглехидрати : 8,35 г;
- фибри : 4,85 г;
- захар: 2,17 г;
- протеин : 7,5 г.
Бъдете здрави!

CredoWeb е социална платформа, която свързва всички участници в здравеопазването, предоставяйки възможности за интерактивна комуникация межди лекари, фармацевти, институции, компании и като цяло всички, за които здравето е качество на живот.
CredoWeb е вашия източник на експертна информация в сферата на здравеопазването!