Здраве

29 Октомври 2018

Животът днес

През последните години специалистите сериозно са разтревожени, защото се увеличава броят на прекалено младите пациенти с болки в горната част на гърба и шията. Хирурзи ортопеди от медицинския център Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис изучили стотици рентгенови снимки и открили, че причина за нетипичното изкривяване на шията, което води до по-сериозни проблеми, е злоупотребата с електронните устройства. Най-вече ежедневното ползване на смартфони в продължение на часове и постоянното общуване в социалните мрежи е пряк път към споменатите здравословни проблеми.

Според учените ползвателите прекалено много време прекарват с наклонена глава и с изкривена стойка, което значително увеличава натоварването върху гръбначния стълб.

За да покажат мащаба на опасността, авторите на изследването дават следния пример: когато човек стои изправен, главата му тежи 4-5 килограма, а при наклон от 60 градуса (типично положение на тялото при ползване на смартфон) натискът върху гръбнака достига 27 килограма.

Според експертите проблемът се усложнява от факта, че при децата гръбначният стълб не е формиран окончателно, той продължава да расте и заради електронните устройства да се променя в не добра посока. Затова все по-често се налагат операции и на 28-годишни пациенти.

Изследователите дават следните препоръки като профилактика срещу бъдещи здравословни проблеми:

  • Намалявайте натоварването върху шията. Когато набирате текст на телефона, дръжте го пред лицето си, на нивото на очите.
  • Пишете с палците на двете си ръце. Това осигурява по-симетрично и удобно положение за гръбнака.
  • Екранът на компютъра или таблета трябва да е на нивото на очите, за да не са налага да се навежда главата при ползването им.
  • Намерете най-удобното положение на ръцете си, когато набирате текст на компютър или таблет.
  • Правете чести почивки и леки физически упражнения, които ще ви помогнат да укрепите мускулите на шията и раменете.
  • Вече съществуват специални приложения в интернет, които сигнализират, когато главата на ползвателите прекалено дълго е наклонена надолу.
  • Правете гимнастика и основни упражнения, които помагат за правилната осанка.
  • Учените препоръчват да се лягаме на кревата, като главата ни виси над ръба. Това разтяга шията и възстановява правилното ѝ положение, усилва циркулацията на кръвта и постъпването ѝ в мозъка. Упражнението не бива да се прави прекалено дълго – една-две минути са достатъчни.
  • Помолете ваш приятел да ви снима, когато набирате текст в правилното положение. Снимката дръжте в смартфона си. Тя ще ви напомня как трябва да ползвате устройството.
  • Помнете, че даже краткото прекъсване за няколко секунди ще ви помогне да възстановите кръвоснабдяването в рисковите зони.
Сподели във Facebook