10 стъпки за здрави и красиви крака

Тревожат ли ви изпъкнали вени и подуване на краката? Краката ви се уморяват бързо, с наближаване на вечерта ходилата ви отичат. Появява се чувство на тежест и скованост в мускулите на прасците.Това са първите признаци на появата на разширени вени.

Ако искате да запазите краката си здрави и красиви, ето няколко стъпки, които може да предприемете:

1. ИЗБЯГВАЙТЕ ДЪЛГОТО СТОЕНЕ ПРАВИ ИЛИ СЕДНАЛИ И ДВИЖЕТЕ КРАКАТА СИ ПРИ ВСЕКИ УДОБЕН МОМЕНТ. Ако работата ви изисква продължително седене или стоене, правете кратки почивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни движения с краката.

2. СПОРТУВАЙТЕ РЕДОВНО. Всекидневното ходене с подходящи обувки е най-доброто упражнение за раздвижване на кръвта във вените. Плуването, бягането, карането на колело и танците също са подходящи спортове.

3. ПРЕОДОЛЕЙТЕ ЗАПЕКА И НАМАЛЕТЕ ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ, защото те причиняват повишено венозно налягане. Поддържайте богата на фибри диета, повишен прием на течности и ограничен прием на мазнини, кафе, алкохол.

4. ЧЕСТО ПОВДИГАЙТЕ КРАКАТА СИ НАВИСОКО. В края на деня отморете краката, като ги повдигнете на ниво, по-високо от сърцето.

5. НОСЕТЕ СВОБОДНИ ДРЕХИ, тъй като твърде тесните дрехи притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане.

6. НОСЕТЕ ОБУВКИ С ПОДХОДЯЩА ВИСОЧИНА. Избягвайте обувки с равна подметка, както и тези с токчета, по-високи от 5 см.

7. ИЗБЯГВАЙТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ, тъй като топлината предизвиква разширение на вените.

8. ЗАВЪРШВАЙТЕ ДЕНЯ С ХЛАДЕН ДУШ НА КРАКАТА  от долу на горе. Това ще подобри венозната функция и ще намали чувството на болка и тежест в краката.

9. МАСАЖИРАЙТЕ КРАКАТА СИ ВЪЗМОЖНО ПО-ЧЕСТО. Започвайте от ходилата и продължавайте във възходяща посока.

10. ПОСЕЩАВАЙТЕ РЕДОВНО ВАШИЯ ЛЕКАР. Ако почувствате болка и тежест в краката, подуване на глезените или вените на краката станат видими, посетете вашия личен лекар. Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на венозните симптоми.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 14