Здраве

13 Октомври 2017

Животът днес

Хората не могат да живеят без хранителните продукти, но някои от тях са заслужили дълбокото им уважение и признателност. Затова и съществуват празниците на продоволствена тематика. Всеки втори петък на октомври яйцата излизат на преден план, а ние си припомняме колко е важно за здравето ни тяхното присъствие на трапезата ни.

Световният ден на яйцето е учреден през 1996 г., а инициаторите защитават идеята си с научните факти в негова полза. Сега е моментът да споменем какви са те:

  • Честите спорове за ползата от яйцата се дължат на съдържащия се в тях холестерол. Последните изследвания обаче отрекоха категорично неговата вреда върху човешкия организъм. Дори се оказва, че лецитинът в яйцата препятства повишаването на нивото на лошия холестерол в кръвта.
  • Яйцата са богати на витамин D, който е необходим за усвояването на калция от организма и за поддържане в добро състояние на зъбите и костите. Яйчният жълтък е един от малкото хранителни продукти, които са естествен източник на този витамин.
  • Диетолозите препоръчват ежедневно да се употребяват яйца и това не е случайно. Хранителните вещества и аминокиселини в тях поддържат важни функции на организма. Незаменимата полза от яйцата е в тяхната енергийна ценност, от която се нуждаят всички хора, водещи активен начин на живот.
  • Ползата от яйцата се обяснява и със съдържащите се в тях витамини като A, D, E, B3, B6, B12, фолиева киселина, холин. Те са богати и на минерали и микроелементи – йод, цинк, калций, магнезий, желязо, фосфор. А микроелементът селен, открит в яйцата, поддържа функциите на имунната система и щитовидната жлеза.
  • Яйцата са нискокалорични. Благодарение на лецитина и холина те помагат да извеждане на мазнините и холестерола от организма, което никак не е маловажно за хората, грижещи се за фигурата си. Високото качество на протеините, които получаваме от яйцата, ни позволява дълго време да се чувстваме сити и така да поддържаме нормално тегло.
  • По данни на Американския колеж по храненето яйцата на закуска може да намалят употребата на ненужни и вредни храни през деня. Това ускорява отслабването, като позволява да поддържаме енергията в организма си на оптимално ниво.  
  • Яйчният жълтък съдържа голямо количество лутеин и зеаксантин, необходими за поддържането на добро зрение, помагат и за предотвратяване на катарактата. Яйцата са богати и на витамин А, чийто дефицит предизвиква кокоша слепота.
  • Яйцата са преди всичко натурален източник на белтъчини, което ги прави незаменим хранителен продукт. Белтъчините са много важни за контролиране на теглото, формирането на мускулите, за овладяване на хипертонията и за здрави кости.
  • Съвременни учени проведоха изследване и установиха, че яйцата помагат да се избегнат сърдечносъдовите заболявания. Съдържащата се в яйцата фолиева киселина е безценна за бременните жени.
Сподели във Facebook