Според специалистите недостигът на сън съвсем не е единственият виновник непрекъснато да чувстваме умора. Някои навици също могат да изтощават, както физически, така и психически. Кои са те:

Често пропускате спорта

Обикновено хората избягват да посещават фитнеса или да спортуват по друг начин, ако са изморени. Всъщност пропускането на тренировката за сметка на почивката може да ви изиграе лоша шега. Физическото натоварване повишава силите, подобрява функционирането на сърдечносъдовата система и доставката на кислород до тъканите на организма. Затова следващия път, когато ви се прииска да се опънете на дивана вместо да тренирате, опитайте поне да се разходите. Според изследване, проведено от специалисти в университета в Джорджия, здрави хора, които водели застоял начин на живот, веднага след началото на леки занятия със спорт (три пъти в седмицата по 20 минути) започнали да се чувстват значително по-добре и по-малко се изморявали.

Пиете недостатъчно вода

Даже минималното обезводняване води до сгъстяване на кръвта и се превръща в допълнителна причина за загуба на енергия. Сърцето започва да работи по-малко ефективно, намалява се скоростта на изпомпване на кръвта, както и на доставката на кислород и полезни вещества в мускулите и органите.

Изпитвате дефицит на желязо

Недостигът на желязо ви прави отпуснати, вяли, раздразнителни, слаби и много разсеяни. Причината е, че поради дефицита на този микроелемент прекалено малко кислород стига до мускулите и клетките. Добавете повече желязо в менюто си, за да намалите риска от анемия. Яжте повече месо, черен дроб, яйца, ядки, зеленчуци, фъстъчено масло. Съчетайте ги с продукти, богати на витамин С, който помага за усвояването на желязото от организма.

Вие сте перфекционисти

Стремежът ви да бъдете съвършени ви кара да работите все повече и да поемате по-трудни ангажименти. Поставяте си сложни цели е не се радвате на малките достижения. Работохолизмът не повишава вашата производителност, а обратно – прави ви по-малко ефективни, гарантирайки ви постоянна умора.

Често нервничите

Ако непрекъснато съставяте в съзнанието си мрачни сценарии за бъдещето, това може да парализира мислите ви и умствено да ви изтощи. Започнете ли да се безпокоите за нещо, вземете си дълбоко въздух и си задайте въпроса колко е голяма вероятността да ви се случат неприятности. Разходката, спортът или просто искреният разговор с някой близък ще ви помогнат по-добре да се справите с нервните кризи и паническите атаки.

Пропускате закуската

Храната зарежда организма с енергия. Даже когато спите ви е нужна енергия, за да се движи кръвта ви из цялото тяло и да бъде доставен кислород до всички органи. Затова е необходимо сутрин отново да се заредите. Когато пропускате закуската, неминуемо ще ви налегне умората.

Употребявате нездравословна храна

За съжаление все повече хора наблягат на храните с високо съдържание на захар, прости въглехидрати, т.е. – с висок гликемичен индекс. Той показва колко бързо се повишава захарта в кръвта след употребата на различни продукти. Прекаляването с нездравословни храни води до постоянна умора, както и до други сериозни здравословни проблеми. Дръжте нивото на захар в кръвта в нормата и ще се чувствате по-енергични.

Не можете да казвате „не“

Губите енергия и време за второстепенни неща, а още по-лошо е, ако това ви дразни. Научете са да казвате „не“ и се дистанцирайте от всичко, което ви губи времето и ви изтощава.

Създали сте хаос на работното място

Претрупаното бюро умствено ви изморява – вие не можете да се съсредоточите, мозъкът ви не е в състояние да възприеме и обработи информацията. В края на всеки работен ден се подгответе за следващия – поставете всяка вещ на мястото ѝ. Това ще ви помогне успешно да стартирате на следващата сутрин.

Не умеете да се дистанцирате от работата

Проверката на електронната поща или пренасянето на служебните ангажименти вкъщи, когато трябва да почивате, ви заплашва с изтощение. Умението да изключвате позволява на мозъка и тялото ви да се обновят и да се върнете на работа по-продуктивни. Когато действително почивате, вие ставате по-креативни и ефективни.

Пиете вино преди лягане

Чаша вино преди сън изглежда отлична идея, за да се отпуснете вечер, но това е нож с две остриета. Алкохолът потиска централната нервна система, създавайки седативен ефект, но в крайна сметка влияе върху качеството на съня. Спиртните напитки, попадайки в кръвта, предизвикват образуването на адреналин, затова след употреба на алкохол хората често се събуждат през нощта. А на следващия ден се чувстват като пребити.

Прекалявате с кафето

Стартирането на деня с чаша ароматно кафе е традиция по целия свят. Изследванията показват, че 3 чаши кафе на ден са много полезни. Проблемът възниква, когато количеството на употребявания кофеин излезе от разумните граници, което заплашва с безсъние и съответно с хронична умора.

Отспивате си в почивните дни

Много хора обичат в неделя дълго да спят, а това неминуемо се отразява на съня им през нощта и на кондицията им в понеделник. Не нарушавайте ритъма си и ще се чувствате бодри и пълни с енергия.

Сподели във Facebook