Ходенето не е само начин за придвижване, а и грижа за здравето, напомнят учените. Според тях съществуват поне 15 причини хората да си осигурят ежедневни разходки. Защо?

1. Повдигат настроението

Ходенето подобрява настроението, особено ако е на открит въздух, а не в спортната зала. Учените твърдят, че разходките са отличен начин да се избегне депресията.

2. Развиват креативността

Ако сте на кръстопът и не знаете как да продължите, излезте на разходка. Мислите ви ще се подредят и много бързо ще намерите решението на проблема.

3. Борят се с алергията

В сезона на алергиите, който наближава, много хора искат да се барикадират вкъщи, за да се избавят от полените и неприятните симптоми. Учените обаче не подкрепят такава стратегия. Според изследванията ходенето и бягането помагат много по-ефективно.

4. Понижават риска от метаболитен синдром

Това е комплекс от здравословни проблеми, включващи повишено кръвно налягане, високо ниво на захар в кръвта, наднормено тегло. Метаболитният синдром е предвестник на диабета, на сърдечносъдовите заболявания и в крайна сметка – на ранна смърт. Той е следствие от застоялия начин на живот, затова ходенето е най-добрата профилактика.

5. Увеличават продължителността на живота

Ежедневното ходене може да удължи живота със 7 години. При това ще се чувствате удовлетворени от него и щастливи, доказаха проучвания.

6. Помагат на портфейла ви

Абонаментът във фитнес клуба и инструкторът струват скъпо. А за да ходите пеша, не са нужни никакви допълнителни разходи, което определено е в полза на бюджета ви.

7. Отлагат стареенето

Резултатите от изследвания са установили, че клетките в организма на ходещите пеша, са значително по-млади в сравнение с тези на хората, предпочитащи да прекарват свободното си време пред телевизора. Физическото натоварване съхранява и удължава теломерите – участъци от хромозомите, които се скъсяват с годините и намаляват биологичната възраст на хората.

8. Нормализират съня

Хората, които редовно ходят пеша, по-рядко страдат от безсъние и проблеми със заспиването. А пълноценният отдих е един от важните фактори за дълъг и щастлив живот.

9. Понижават стреса

Стресът в съвременния живот е изключително разпространен, а е известно, че той нанася сериозни вреди върху физическото и психическо здраве. Ходенето е бърз и ефективен начин хората да се успокоят, да нормализират нивото на кортизол (хормона на стреса) в организма си и да прочистят ума си.

10. Стимулират дейността на мозъка

Ходенето е полезно не само за тялото, а и за мозъка. Редовните разходки подобряват паметта, познавателните способности, обучителните навици, намаляват риска от деменция и болестта на Алцхаймер.

11. Действат като обезболяващо

Последното, за което си мисли човек, страдащ от хронични болки, са разходките. Учените обаче са открили, че движението може да помогне и да облекчи състоянието на пациентите.

12. Укрепват костите

Плътната тъкан на костите ги прави по-силни и помага да се избегнат остеопорозата, деформацията на гръбначния стълб и да се преодолеят други проблеми с опорно-двигателния апарат. А ходенето е един от начините да се подобри състоянието на костите.

13. Подобряват зрението

Възрастовите проблеми със зрението рано или късно засягат всички. Ако искате да го съхраните за по-дълго време, трябва да се движите и да ходите пеша. Според изследвания хората, които имат навика редовно да се разхождат, по-рядко страдат от дегенерация на ретината и загуба на зрение, предизвикани от възрастта.

14. Осигуряват повече време за близките хора

Ходенето е много по-приятно в компания. Това е отлична възможност за общуване със семейството и приятелите, което определено оказва положително въздействие върху психичното състояние.

15. Държат болестите на разстояние

Ходенето пеша е отлична профилактика и може да противодейства на рака, диабета, сърдечносъдовите и белодробни заболявания. Освен това разходките нямат странични ефекти и за тях не е нужна рецепта.

 

 

Сподели във Facebook