Илон Мъск е една от най-популярните личности на планетата. Млад, амбициозен, умен, богат. Много хора обаче си мислят, че милионите му се множат, без той да си мръдне пръста. Това съвсем не е така. За да стигне там, където е, Мъск работи не по 40 часа в седмицата, а едва ли не денонощно, без почивни дни и отпуски. В интервю за New York Times шефът на Tesla споделя, че работната му седмица продължава 120 часа, което прави по 17 часа на денонощие. А за последен път е бил на почивка през 2001 г. При това не на някой луксозен курорт, а в болница, за да се лекува от малария.

Но лекарите са убедени, че такъв ритъм на живот може да ви убие. „В това няма нищо хубаво. При мен идват приятели, които наистина са обезпокоени за здравето ми“, казва Мъск.

Повод за тревога действително има. Заради безумния си график през лятото бизнесменът е пропуснал даже рождения си ден. Изключение е направил само за сватбата на брат си – напуснал е предприятието за два часа.

Какво казват специалистите:

Прогнозите на медиците и изследователите са стряскащи. Ако редовно не си доспивате, организмът ви започва да се предава, губи естествената си защита и в резултат ви нападат цял букет от болести. Между тях са и диабет, и рак, и затлъстяване, и неврологични проблеми, и високо кръвно налягане, и какво ли още не. Възрастният човек трябва да спи не по-малко от 7 часа на денонощие, а най-добре е 8 часа. Колкото по-малко спиш, толкова по-кратък ще бъде животът ти, твърдят специалистите. Само една седмица недоспиване е достатъчна, за да се стигне до преддиабетно състояние. Освен това експертите са категорични, че дневният сън не може да компенсира нощния. Най-полезен е сънят между 23 и 2 часа през нощта. В този промеждутък от време главният мозък активно изработва хормона мелатонин, който не само подобрява съня, но и предотвратява стареенето, нормализира кръвното налягане и като цяло укрепва здравето. С развиделяването мелатонинът вече не се изработва и на негово място идва серотонинът – хормонът на бодростта и доброто настроение.

Сподели във Facebook