Здраве

18 Ноември 2013

2276

Животът днес

20 НОЕМВРИ 2013 – СВЕТОВЕН ДЕН НА ХОББ

Тихият убиец покосява 3 милиона души годишно

Българското дружество по белодробни болести отбелязва Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест –  ХОББ, с безплатни прегледи. На 20 ноември от 09:00 до 18:00 ч. белодробните специалисти ще извършват изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито. Списъкът на центровете е публикуван в сайта на БДББ www.brsnet.bg и на страницата във Facebook – http://www.facebook.com/bulgarskodbb.

Всеки има шанс да се изследва. Не трябва да пропускате тази възможност, призовават специалистите. Това изследване може да спаси живота ви. Един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае.

В Европа всяка година умират 300 000 души, колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Хроничната обструктивна белодробна болест причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. От ХОББ страдат милиони в цял свят. Повечето започват лечение едва след настъпили необратими промени в дробовете им.

При изследване на дишането на 2795 българи в 8 града като част от кампанията „Световен ден на спирометрията – 2012“ са открити 477 случая с отклонения - 17% от всички изследвани. Ново проучване на Българското дружество по белодробни болести сред 3000 рискови пациенти у нас показа, че повече от половината от тях имат ХОББ.

Близо 2/3 от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии и активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икономическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания.

20 ноември може да спаси здравето и живота на много българи, ако се изследват!

Болестта е тежък медицински и социален проблем
доц. Явор Иванов, председател на БДББ

По данни на НЗОК през 2012 г. пациентите, които се лекуват от ХОББ в България, са 76 000 души. Смятаме обаче, че болестта засяга повече от 400 000 българи, т.е. над 80 на сто от болните не са получили нито диагноза, нито лечение. ХОББ е свързана със структурни промени в белите дробове, което води до нарушено усвояване на кислорода. Пациентът го усеща като недостиг на въздух, той се бори за въздух.

Постоянно живее в кислородно страдание. Заболеваемостта нараства в световен мащаб и у нас. В България около 15% от случайно подбрани хора показаха данни за ХОББ, сред пациенти от рискови групи процентът е дори 50. Много голяма е групата от хора, които не подозират, че са болни. ХОББ ще бъде проблем у нас заради масовото пушене. Смята се, че около 40% от хората редовно пушат.

Още по-тревожното е, че около 30% на сто от учениците са зависими от никотина. Болестта е предотвратима, но не и излечима за съжаление. 20% от болните развиват рак на белия дроб. В същото време между 56 и 60 на сто от болните с белодробен карцином имат заболяването в момента на поставяне на диагнозата.

ХОББ е тежък медицински и социален проблем, който не бива да бъде подценяван.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 77