Дребни на пръв поглед всекидневни навици пречат на кожата да изглежда по-млада и по-здрава. И вместо тонове козметика, с дребни и безплатни хитринки може да се позаличат издайниците на годинките.

1. Пропускане на закуската или обяда

Кафето на гладно или липсата на време за обяд състарява кожата, тъй като така тя се дехидратира по-бързо. Във всекидневното меню е добре винаги да присъстват витамините А, C, ВЗ и Е, а те се набавят с плодове, зеленчуци и ядки.

2. Постоянни диети

Постоянните диети предизвикват йо-йо ефекта, от който кожата страда. Честото наддаване и загуба на тегло предизвиква отпускане на влакната и така с течението на времето тя губи еластичност и се появяват стрии.

3. Хапване на храни с твърде много натрий

Превишените нива на натрий във всекидневното меню изсмукват влагата от кожата. Затова е необходимо да се намалят солта и солените храни, да не се ядат консерви и готови сосове.

4. Прекаляване със захарта

Шоколадът и другите сладки лакомства разрушават важния за младоликостта колаген в кожните клетки. Ако все пак трябва да се хапва сладко, то нека засищането да е с много по-полезните пресни плодове.

5. Намалено количество на приеманата вода

Водата е жизненоважна за здравето и красотата. Пиенето на недостатъчно течности вреди на целия организъм, а кожата страда най-вече, когато е суха и дехидратирана. Резенче лимон в чашата също е добре дошло.

6. Няколко чаши кафе на ден

Кафето сутрин събужда и дава енергия, но няколко чашки дневно не се отразяват добре на кожата. Кофеинът е виновник за много суха кожа и по-дълбоки бръчки. След кафето е добре кожата да се охлади с малко вода.

7. Недостатъчен сън

Препоръчителните осем часа сън на нощ не само помагат за тонус и енергия през деня, но и освежават кожата. Обратното, недостатъчният сън намалява нейната свежест и еластичност, а и запушва порите.

8. Заспиването с грим

Несвалянето на макиажа може да доведе до запушени пори и бактериални инфекции, които могат да предизвикат акне. Отстраняването на грима вечер е задължително, а за спазването на този полезен навик помага поставянето на почистващи кърпички до леглото.

9. Мръсни възглавници

През нощта кожата има шанс да се възстановява и отърве от мъртвите клетки. Но така те могат да попаднат върху възглавницата и оставят бактерии и токсини. Поддържането на чисто спално бельо е важно за борбата с бръчките.

10. Дълги душове с гореща вода

Горещият душ отпуска и релаксира тялото след студения и напрегнат ден, но не бива да трае продължително. Това изсушава най-външния слой на епидермиса, затова, стигне ли се до зачервяване под душа, е крайно време да се врътне кранчето.

11. Ползване на вода от крана

Всички пречистващи химически агенти, използвани за филтриране на обществената вода, попадат и се натрупват в кожата. Добра антиейджинг инвестиция е филтър за вода, който може да предотврати изсушаването, причинено от хлора и други химикали.

12. Дрехи след химическото в найлон

Дрехите след химическото не бива да се държат в найлоновите торби, а да се оставят да „издишат” използваните химикали, които иначе могат да раздразнят кожата.

13. Постоянен грим

Фондьотенът и пудрата може и да поскриват някои несъвършенства на кожата, но пък ѝ пречат да диша. Постоянният грим, вместо да скрие пъпки и бръчки, напротив, образува нови и запушва порите.

14. Тестване на най-различна козметика

Кошмар за кожата е в аптеката или магазина да се тестват десетки най-различни козметични продукти. Новите продукти обаче винаги трябва да се изпробват върху малък участък от ръката, за да се избегне неочаквана алергична реакция върху лицето.

15. Лак за коса върху лицето

Понякога се случва стерилизиращи продукти за коса да попаднат върху лицето и да причинят проблеми. Лицето винаги трябва да се покрива с кърпа преди пръскането на лака за коса, а гелът и пяната е добре да се избягват преди фитнес, защото с потта също попадат на лицето.

16. Често пипане на лицето с ръце

Ръцете пипат какво ли не и могат лесно да прехвърлят бактериите и върху лицето. А и справянето с пъпките с ръце, вместо да реши проблема, често води до появата на нови.

17. Прекалено ексфолиране

Прекаленото ексфолиране може да лиши кожата от необходимите ѝ мазнини, за да поддържа естествен блясък. Ексфолирането е добре да се прави само веднъж седмично.

18. Пристрастеност към сауната

Парната баня и сауната отварят порите и чистят кожата, но твърде честият престой в горещите стаички изсушава, руши колагена в нея и намалява еластичността ѝ.

19. Често скубане на веждите

Прекалено честото скубане на веждите също може да нарани кожата. Тя трябва да се подготви предварително с гореща кърпа, за да се отворят порите, а след пинсетата е добре да се намаже с лосион от алое вера.

20. Прекаляване с кола маските

Прекалено честото използване на кола маска може и да оставя кожата без косъмчета, но може и да причини проблеми. Необходима е пауза от поне три седмици, особено на чувствителните места, за да може кожата да се регенерира.

21. Липса на грижи за устните

Устните също изискват грижи. Те са много чувствителни и се нуждаят от грижи със специална козметика от балсами с вазелин и глицерин. А също и използването на качествени червила без вредни съставки.

22. Използване на климатик

Климатикът е ефективен уред и в студ, и в пек. Но е задължително и овлажняване на помещението, тъй като дърпа влагата от въздуха и дехидратира кожата.

23. Говорене по телефона

Часове, прекарани в разговори по мобилния телефон, може да доведат до пъпки и обриви по бузата. Необходимо е честото му почистване със специални антибактериални кърпички.

24. Носене на мръсни очила

Очилата, слънчеви или не, също трябва да се почистват редовно. Мръсните очила могат да запушат порите на носа, както и да причинят инфекции.

25. Често присвиване на очите

Добре е всяка година да се ходи на очен лекар, за да се види дали не са се появили проблеми със зрението или промяна в диоптрите. Честото присвиване на очите при недовиждане води до появата на фини линии и бръчки на кожата около очите, която е най-уязвима.

26. Застоял начин на живот

Физическата активност активизира кръвообращението и прави кожата блестяща. Движението не само пречиства тялото от токсините, но и по-бързо отстранява мъртвите кожни клетки и дава шанс да се появят нови.

27. Прекаляване с алкохолните градуси

Пиенето често на вино, бира и по-силни спиртни напитки може да дехидратира кожата, оставяйки я суха и подпухнала. Алкохолът е един от главните виновници за появата на ранни бръчки.

28. Тютюнопушене

Знайно е, че цигарите пречат на здравето и красотата. Но дори и тези, които само стоят в задимени помещения, са изложени на риск от вяла кожа и повече бръчки.

29. Несправяне със стреса

Стресът руши кожата така, както и целия организъм. Повече стрес означава и повече бръчки. Винаги е по-добре да се прави нещо за релакс като например йога, четене или готвене.

30. Мръщене

Постоянните движения на мускулите от изражението на лицето водят и до по-дълбоки бразди и линии. Така например честото мръщене води до по-дълбоки бръчки, а и нацупената физиономия не е приятна за никого.

Сподели във Facebook