Според учените има 4 витамина, които са способни да забавят процесите на стареене в организма. Те предпазват теломерите от скъсяване, а тяхната дължина определя продължителността на живота.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите и играят решаваща роля в остаряването. Когато са по-къси, това е сигнал за развитието на патологични процеси – от затлъстяване и диабет до окислителен стрес и възпаления, които предизвикват заболявания, водещи до преждевременна смърт.

Затова мерките, предотвратяващи скъсяването на теломерите, имат голяма значение за отлагането на стареенето. Един от най-ефективните профилактични методи е зареждането на организма с определени витамини. Кои са те:

Витамин D

По-високо ниво на витамин D гарантира по-дълги теломери. Причината е, че този витамин повишава активността на фермента теломераза, който възстановява теломерите. Според научните изследвания хората с наднормено тегло, които приемат по 2000 МЕ витамин D на ден, са увеличили дължината на теломерите си почти с 20%.

Витамини от групата В

Тези витамини помагат на организма да се избави от хомоцистеина – аминокиселина, която разрушава теломеразата. Особено полезни са витамините В9, В6 и В12.

Витамин Е

Той притежава свойството на поправя теломерите, като всъщност ги възстановява. Според учените витамин Е до голяма степен може да спре скъсяването на теломерите, което се случва с възрастта.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който може да намали вредите на клетките, които причиняват свободните радикали. Той обаче може да предотвратява и скъсяването на теломерите

Сподели във Facebook