Немски експерти съобщиха 5 научни факта, свързващи пушенето и състоянието на мозъка. Може би тази информация ще помогне на хората, пристрастени към цигарите, да вземат много важно решение в живота си:

  1. Съдържащият се в цигарите никотин се всмуква в рецепторите на мозъка, като активира тази негова област, която е свързана с чувството за удоволствие и поощрение. Именно това е причината пушачите трудно да се отказват от вредния навик. При липсата на никотин те стават раздразнителни и тревожни.
  2. Прекаленото пушене отслабва функциите на мозъка и намалява размера му. То води и до понижаване на когнитивната дейност при възрастните хора, като негативният ефект от цигарите се запазва години, след като са се отказали от пагубния навик. Затова пушачите значително по-често се сблъскват със старческото слабоумие, при тях рискът от деменция е със 79% по-висок в сравнение с хората, които не пушат. Рискът от безсъние и апнея при подвластните на вредния навик също е по-висок, което увеличава опасността от деменция, твърдят немските специалисти.
  3. Пушенето понижава интелекта, тъй като намалява притока на кислород към мозъка. Но пък се увеличава съдържанието на въглероден диоксид, което влияе негативно върху хемоглобина. При заклетите пушачи често е намалена способността да анализират проблемите на работното си място и да ги решават.
  4. Твърдението, че пушенето помага на хората да се концентрират и да фокусират вниманието си върху някакви задачи, е мит. В действителност цигарите имат точно обратното действие. Те значително понижават тези способности. Поради недостига на кислород мозъкът на пушачите много по-бързо се изморява.
  5. Рискът от инсулт при пушачите е по-висок. Наличието на никотин в кръвта я прави по-гъста, а това увеличава опасността от появата на тромби в артериите, които снабдяват мозъка с кръв. В резултат рискът от инсулт съществено нараства.
Сподели във Facebook