Гъбите са много вкусни и лесно се готвят, но с това не се изчерпват достойнствата им. Според специалистите те са истински склад на витамини и полезни хранителни вещества, необходими за доброто ни здравословно състояние.

Гъбите съдържат под 1% мазнини и рекордно количество белтъчини, които се увеличават при изсушаването им. Често ги сравняват с месото, защото имат висока хранителна стойност и гонят глада за дълго време. В гъбите няма холестерол, а натрият е много малко.

Какво ще открием в гъбите:

Антиоксиданти

Те изпълняват в организма ролята на предпазен щит срещу свободните радикали, които могат да предизвикат много здравословни проблеми, включително сърдечносъдови и онкологични заболявания. Антиоксидантите предотвратяват и преждевременното стареене и укрепват имунната система. Гъбите са безценен източник на селен – мощен антиоксидант, който освен другите позитивни ефекти върху здравето гарантира и доброто състояние на косата, ноктите и помага на щитовидната жлеза.

Бета глюкани

Това са полизахариди, които се състоят само от молекулите на глюкозата и оказват стимулиращо действие върху имунната система. Бета глюканите помагат още на организма да регулира нивото на захар в кръвта, като понижават риска от диабет тип 2.

Витамини от групата B

Гъбите са богати на витамини от групата В – рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина. Рибофлавинът (В2) е един от най-важните водноразтворими витамини, който участва в много биохимични процеси в организма. Ниацинът (В3) е полезен за храносмилателната система и за кожата, а пантотеновата киселина (В5) помага на нервната система и участва в изработването на хормоните.

Мед

Този елемент помага в изработването на червени кръвни телца (еритроцити), които доставят кислород до всички части на тялото. Участва в укрепване на нервната система и в здравината на костите. Неголяма порция сготвени гъби (150 г) обезпечава една трета от препоръчителната дневна норма на мед.

Калий

Той е изключително важен за сърцето, мускулите и нервната система. По съдържание на калий гъбите може да се сравняват с бананите.

Сподели във Facebook