Здраве

28 Октомври 2017

Животът днес

1. По-малко са сърдечносъдовите проблеми

Според резултати от изследване, проведено от учени в университета в Илинойс, САЩ, оптимистите два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Причината е, че при повечето хора с позитивно мислене нивото на лошия холестерол е по-ниско, индексът на масата на тялото е в нормата, а нивото на захарта в кръвта по-ниско. Освен това специалистите установиха, че оптимистите средно са по-активни от песимистите и по-малко пушат. Всички тези фактори обуславят и здравата им сърдечносъдова система.

2. Намален е рискът от вирусни заболявания

Според скорошни данни на университета в Кентъки, САЩ, позитивното мислене намалява риска от вирусни заболявания. Изследователите в продължение на една година наблюдавали доброволци и открили, че оптимистите между тях имат по-силен имунитет. Учените засега не са сигурни как точно имунитетът и оптимизмът са свързани, но фактът си е факт.

3. Мозъкът е в по-добро състояние

Финландски специалисти осем години проучвали група доброволци и установили, че циниците и песимистите много по-често се сблъскват с деменцията. Очевидно негативното отношение към случващото се оказва влияние и върху интелектуалните възможности.

4. Обезболяващите са по-ефективни

Само половината от ефекта на обезболяващите се дължи на съдържащото се в тях лечебно вещество. Другата половина се дължи на увереността на пациента, че таблетките ще помогнат. Ако си песимист, ефектът от медикамента (при това не само обезболяващ) ще бъде наполовина по-малък. Този факт откриха учени от Оксфордския университет.

5. Шансовете за дълголетие са по-големи

И финалният аргумент: благодарение на позитивното си мислене, ти най-вероятно ще надживееш песимистично настроените си връстници. Връзката между продължителността на живота и оптимизма е доказана в много изследвания. А отдавна се знае, че един от главните фактори, гарантиращи здраве и дълголетие, е липсата на стрес. Това пък е отличителна черта на оптимистите.

Сподели във Facebook