Здраве

10 Февруари 2020

Животът днес

Хората най-често се безпокоят от повишената захар в кръвта, но пониженото ѝ ниво – хипогликемията, е също много разпространен здравословен проблем. Един от най-добрите начини да се справим с него е употребата на продукти, богати на хранителни вещества. В ежедневното меню трябва да присъстват и белтъчини, и полезни мазнини, и сложни въглехидрати. В някои случаи това не е достатъчно и се налага да се потърси медицинска помощ.

Как можете сами да се ориентирате, че нивото на захар в кръвта ви се е понижило:

Трудно вземате решения

Глюкозата е един от основните източници на енергия за организма, като голяма част от нея се изразходва от главния мозък. Когато нивото на захар в кръвта се понижи, неговата дейност се влошава, затова на хората им е трудно да се съсредоточат и да вземат правилните решения.

Повишено изпотяване

През горещите летни дни или по време на тренировки е нормално хората повече да се изпотяват. Но ако това се случва по всяко време, възможно е нивото на захар в кръвта ви да се е понижило. Обикновено това се случва сутрин. Състоянието може да се подобри след консумацията на неголямо количество продукти, съдържащи глюкоза.

Проблеми със съня

Ако нивото на захар силно падне през нощта, може да предизвика безсъние. Честото събуждане може да е сигнал за хипогликемия.

Промяна в настроението

Това е още един признак за понижена кръвна захар. Само преди минута сте се чувствали щастливи, но изведнъж настроението ви се влошава и животът ви губи очарователността си. В такива случаи потърсете лекарска помощ.

Учестено сърцебиене

Ускореният пулс също може да подскаже за хипогликемия. Плод или сок може да върнат нивото на захар в нормата.

 

Сподели във Facebook