Много хора се боят да консумират мазнини, но когато организмът не ги получава в достатъчно количество, това оказва негативно влияние върху функциите на мозъка, както и върху други органи.

Според специалистите възрастен човек трябва да употребява не по-малко от 60 грама мазнини на ден – това е минималното количество, особено за жените. Потребностите на организма от мазнини зависят от изразходваните калории, от размера на тялото и физическата активност.

Как ще се ориентирате, че организмът ви изпитва недостиг на мазнини:

Постоянен глад

Учените напомнят, че организмът най-бързо изразходва въглехидратите и белтъчините – мазнините забавят храносмилането и обезпечават голяма част от калориите. Тази особеност позволява продължителността на чувството за насищане. Ако след хранене гладът бързо се завръща, добавете в менюто си допълнителен източник на мазнини, съветват експертите.

Честа умора

Ако организмът получава ежедневно по-малко от 60 г мазнини, появява се дефицит на калории, а оттам и на енергия. Резултатът е умора и вялост.

Ставни болки

Дефицитът на мазнини може да доведе и до недостиг на омега-3, които са мощно противовъзпалително средство. Това често става причина за появата на неприятни симптоми – загуба на гъвкавост на ставите и болки, особено при активните хора.

Когнитивни проблеми

Мастните киселини в достатъчно количество са важни и за поддържане на структурната цялост на клетките на главния мозък. Понижаването на умствените способности, забавеното мислене и лошото настроение също може да са следствие от недостига на мазнини в организма.

Чести простуди

Дефицитът на мазнини затруднява усвояването на витамините от храната, което отслабва имунитета. Резултатът са честите простуди.

Сподели във Facebook