Учените твърдят, че добрата профилактика срещу онкологичните заболявания включва редовната употреба на продукти, съдържащи антиоксиданти. А съвсем наскоро международен екип от специалисти определиха кои пресни плодове и зеленчуци трябва да добавим в менюто си, ако искаме да повишим защитния потенциал на организма си.

Това са гроздето, малините, боровинките, зелено и броколито. Учените отбелязват, че особено богато на антиоксиданти е гроздето. Неговата употреба укрепва кръвоносните съдове и сърцето и предотвратява образуването на ракови клетки. В броколито е открит хистидин, известен със способността си да спира растежа на раковите клетки. Съдържа още сулфорафан, който прадпезва от лъчева болест и от рак на млечната жлеза. Що се отнася до малините, те са богати на елагова киселина, която притежава силно противораково действие. Боровинките и зелето много ефективно пречистват стомашно-чревния тракт от канцерогенни вещества. Тяхната употреба може да зареди организма с изключително важни елементи като желязо, категорични са специалистите.

Сподели във Facebook