Според учените рисковите фактори, водещи до онкологични заболявания, са доста повече от известните до момента. Оказва се, че ракът може да бъде предизвикан от напълно безобидни на пръв поглед всекидневни навици.

На първо място експертите поставиха горещия чай. Според тях тази напитка трябва да се употребява, след като поизстине, защото иначе рискът от рак на хранопровода е скача рязко. Втора позиция зае седящата работа, която може да доведе до рак на гърдата, стомаха и белите дробове. Лекарите са убедени, че спасението е в активния начин на живот. Освен това до онкологично заболяване може да доведе високият ръст. Според учените всеки допълнителни 10 см увеличават риска от рак с 10%. Засега тази зависимост не е обяснена, но специалистите предполагат, че при ниските хора е занижена склонността на клетките към мутации.

Причина за рак може да стени и димът, който хората вдишват, когато приготвят барбекю. Доказано е, че при печенето се отделят големи количества канцерогенни вещества, които попадат в организма не само при вдишване, а и през кожата.

Гръдните импланти също може да доведат до рак. Алкохолът и наднорменото тегло са следващите виновници за появата на онкологични заболявания. Пълните хора страдат от рак на стомаха, бъбреците, черния дроб и хранопровода два пъти по-често от останалите.

Сподели във Facebook