Сезонът на отпуските може да донесе на родителите, които имат малки деца, не само радости, но и множество неприятности. Ако обаче се спазват правилата и се вземат мерки, опасностите ще ни заобикалят и ще се наслаждаваме на отпуската си.

Какво трябва да знаем, преди да тръгнем на почивка

1.  Слънчево изгаряне

По време на почивката родителите най-често забравят за вредата, която слънцето може да нанесе върху нежната детска кожа. Според статистиката 70% от малчуганите получават слънчево изгаряне през лятото заради небрежността на родителите им. За да получи изгаряне, е достатъчно детето да престои на слънце само 7-10 минути без специални слънцезащитни средства. Детската кожа е много тънки и тя има слаба защита, затова слънчевото изгаряне често води до мехури, които лесно се пукат и инфектират. Очите на децата също са много по-чувствителни към ултравиолетовите лъчи в сравнение с тези на възрастните. Изходът е: кратко пребиваване на слънце в ранните сутрешни часове, задължително използване на слънцезащитни средства и пълна забрана за обедно препичане на плажа.

2. Отравяне

Хранително отравяне се получава, когато в яденето попаднат болестотворни организми или странични вещества от мръсни ръце и съдове, замърсена вода и т.н. Често микроби в храната могат да попаднат от мухи и гризачи. При благоприятните условия в хранителните продукти микробите бързо се размножават и отделят отровни вещества.

Най-опасни през летния сезон са млечните и сладкарски изделия, както и продукти, които не подлежат на термична обработка. Особено благоприятни условия за микробите има в месото, рибата, колбасите и др. Според статистиката 60% от хранителните отравяния при децата се падат на лятото.

3. Топлинен и слънчев удар

Става въпрос за остро развиващо се състояние, предизвикано от продължително въздействие на високите температури върху детето. Причина за топлинния удар са прекалено многото дрехи (най-вече синтетични), висока температура на въздуха, висока влажност. До слънчев удар води непосредственото въздействие на слънчевите лъчи върху главата, когато детето е навън без шапка. Особено тежко топлинният и слънчев удар се понасят от децата до 1 годинка, защото терморегулацията на организма им все още е не съвършена.

4. Простуда

Около 20% от простудните заболявания се падат на лятото, при това последиците може да бъдат по-сериозни от тези през зимата. Причини за лятна простуда може да бъдат: охладени напитки, сладолед, летни бури, климатици в помещения и автомобили, разлика в температурите на въздуха и водата, вирусни и бактериални инфекции.

5. Инциденти във вода

Статистиката на нещастните случаи във водата с деца при ужасява. Според Световната здравна организация удавянето е в десетката на водещите причини за детска смъртност в света. В 48 от 85 държави инцидентите във водните басейни са в първата петица на причините за смъртност при деца на възраст до 14 години. Сред тези държави са САЩ, Канада, Русия, Франция, Италия, Финландия, Австралия, Украйна, Аржентина, Бразилия. Момчетата се давят пет пъти по-често от момичетата и се случва по-често във водоеми със сладка вода отколкото със солена.

6. Травми

През лятото детският травматизъм нараства един и половина пъти. Сезонният наплив в травматологичните отделения е от деца със счупвания. Принос в негативната статистика има и спортният травматизъм в детски лагери. Най-често децата падат от дървета.

7. Ухапване от насекоми

Ухапването от насекомо не винаги е безобидно. Освен сърбежа и зачервяването то може да предизвика и сериозна алергична реакция с неприятни последици. През лятото най-опасни са кърлежите, комарите, оси, пчели и т.н. Трябва да знаем, че поради особености в детската имунна система, тяхната реакция на ухапване от насекомо може да бъде доста по-силно изразена отколкото при възрастните.

Всички тези рискове може да бъдат сведени до минимум, ако родителите спазват правилата за безопасност по време на почивката. Помнете, че колкото по-бързо се обърнете към лекар при появата на признаци на отравяне, прегряване, ухапване, простудно или инфекциозно заболяване, толкова прогнозата за излекуване ще бъде по-благоприятна.

 

Сподели във Facebook