Здраве

29 Януари 2016

3071

Животът днес

Около 30-40% от жителите на планетата поне веднъж са имали проблеми със съня, а 10-15% страдат от хронично безсъние. Ако не искате и вие да станете част от тази негативна статистика, добре е да знаете какви са признаците, които ще ви ориентират, че спите недостатъчно и нанасяте вреда на организма си.

 

  • Снижаване на работоспособността

Човек не е способен да се съсредоточи върху определена дейност и настъпва един момент, когато му се налага да осъзнае, че не се справя със задачите си. Поради недостига на сън настъпва понижаване на концентрацията, вниманието, способността да се приемат решения, намалява бдителността, а това може да доведе до грешки.

 

  • Влошена памет

Ако организмът чувства дефицит на сън, у него се появява проблем със запаметяването на информация. Затова, ако установите, че паметта ви изневерява по-често от нормалното, замислете се върху нощния си режим. Докато човек спи, мозъкът му продължава да обработва информацията и точно тогава я систематизира.

 

  • Поява на раздразнителност и депресия

За да се радвате на добро настроение, организмът трябва да си е отдъхнал, т.е. да сте се наспали. Затова, когато човек спи малко, се наблюдават симптоми на раздразнителност, депресия, безпокойство и изнервеност. Според изследвания, проведени в Харвард, ако човек спи не повече от 4,5 часа, само след седмица ще усети признаци на умствено изтощение.

 

  • Повишен апетит

Когато на човек не му достига сън, докато бодърства, по неволя той започва да приема продукти в по-големи количества. Резултатът е бързо покачване на теглото. Обяснението е просто – когато човек не може да заспи, най-често се отправя към хладилника, защото похапването е изход от скуката и мъчителното въртене в леглото. Освен това съществуват и данни, според които, когато човек не си доспива, в организма му започва да се повишава изработването на кортизол – хормона, който провокира чувството на глад. Според изследване, проведено през 2004 г., при хората, които спят по-малко от 6 часа, е повишен с 30% рискът от наднормено тегло и затлъстяване. Смята се, че най-полезното хранене е закуската, защото точно по това време метаболизмът работи най-интензивно. А това е гаранция, че храната ще се преработи и няма мазнините да се натрупат в коремната област или ханша например.

 

  • Недостиг на мелатонин

Този хормон се изработва от организма и е отговорен за съня. Поради влиянието на някои фактори като възрастта нивото му може да се понижи. И тогава се появяват проблеми със съня. Когато се установи, че човек има дефицит на мелатонин, той може допълнително да се приема преди лягане. Освен това съществуват и продукти, които съдържат мелатонин – мед, мляко, пуйка. Просто наблегнете на тях и ще си осигурите пълноценен отдих.

 

  • Желание да се пие алкохол

Учените отдавна са открили връзка между здравето на хората и съня. При негов недостиг или нарушения в режима му се влошава общото състояние на организма и се увеличава рискът от злоупотреба със спиртни напитки.

 

  • Проблеми с речта

На много хора се е случвало, когато разговарят с някого, да спират и да се опитват да намерят подходящата дума. Това е явен признак за нарушение в когнитивните функции, а причината най-често е недоспиване. Подобни проблеми могат да причинят и разрушаване на клетки в мозъка. Освен това хората правят грешка, когато си мислят, че отспиването в почивните дни може да компенсира дефицита на сън през седмицата. Когнитивните функции, в това число и речта, не могат напълно да се възстановят дори при пълноценен сън в продължение на три дни. 

Сподели във Facebook