Здраве

20 Октомври 2018

Животът днес

Известно е, че вечерното хранене може да причини нарушения в съня, а учените приписват вината за честото безсъние на определени продукти. Едни от тях са подсладените газирани напитки. В техния състав има много захар, предупреждават специалистите, и почти винаги кофеин. Това съчетание на стимулиращи вещества пречи на заспиването.

Вечер хората трябва да внимават и с чая. Той съдържа не само кофеин, а и теобромин, който също е стимулант и ускорява сърцебиенето. Същото вещество присъства и в шоколада, затова и той не е приятел на добрия сън.

Преди заспиване не се препоръчват още доматените сосове. Те съдържат аминокиселината тирамин, стимулираща изработването на норадреналин, предизвикващ активност. Пикантните храни също трябва да се избягват преди сън.

Още един продукт, който може да доведе до безсъние, е сладоледът. Той съчетава захар с наситени мазнини, използвани от организма за производство на енергия. Ако ви се яде нещо сладко, опитайте банан.

Според учените прекаляването с водата вечер също може да ни създаде проблеми, поради честото посещаване на тоалетната. Това неминуемо ще наруши съня ни. Преди заспиване по-добре е да изядем едно киви – то съдържа много влага, а и активизира изработването на серотонин, подобряващ съня.

Сподели във Facebook