Според учените нивото на захар в кръвта, кръвното налягане и пулсът са три показателя, които трябва да контролираме, за да живеем дълго.

Важно е редовно (поне два пъти в годината) да се правят изследвания за нивото на захар в кръвта, но е необходимо и да се знаят скритите признаци, за да може да се реагира навреме.

Какви са сигналите на организма:

Жажда

Когато количеството на захарта е прекалено много, бъбреците не могат да се справят с филтрацията на глюкоза и започва обезводняване. Даже при не особено силна жажда организмът усилва изработването на адреналин, който блокира инсулина, а това може сериозно да навреди на здравето ни. Затова първо е необходимо да си осигурим достатъчно вода, второ – при жажда да проверим нивото на захар в кръвта ни.

Често посещаване на тоалетната

При повишена захар в кръвта организмът отправя излишните течности в бъбреците, затова зачестява отделянето на урина и посещаването на тоалетната.

Проблеми с концентрацията

Когато нивото на захар в кръвта е прекалено високо, инсулинът, необходим за пълното разграждане на глюкозата, не достига и организмът не получава достатъчно енергия, в това число и за подхранване на мозъка. Ако усетите, че концентрацията ви намалява или имате проблеми с паметта, проверете нивото на захар в кръвта ви.

Проблеми със зрението

Учените твърдят, че при повече захар в кръвта лещата на окото често набъбва и да причинява проблеми със зрението. Редовните посещения при офталмолог може да предотвратят появата на диабет, а и гарантират ранно поставяне на диагнозата, което е много важно при това заболяване.

Трудно зарастващи рани

Когато нивото на захар в кръвта е високо, природните процеси на регенерация в организма се забавят, защото артериите стават твърди и кръвоносните съдове се стесняват. Кръвта не може да достигне до увредените места достатъчно бързо, появява се дефицит на кислород и хранителни вещества, които са необходими за намаляване на инфекциите и регенерацията на пострадалите места.

Загуба на тегло

Всяко безпричинно намаляване на теглото е сигнал, че имаме проблем със здравето. Причината може да бъде и повишената захар в кръвта. Съветът е един – обърнете се към специалист.

Постоянна умора

Тъй като мозъкът не получава достатъчно енергия, може да се появи постоянна умора. При това състояние е необходимо спешно да си направите изследвания.

Сподели във Facebook