Здраве

2 Декември 2018

Животът днес

Съществуват популярни метода за повишаване на имунитета – здрав сън, повече вода и витамини. Има обаче и нестандартни начини, които учените съветват да не пренебрегваме, защото те могат да ни помогнат в сезона на простудите и грипа. Кои са те:

1. Хладен душ

Не са много хората, които обичат хладния душ, но този навик ще подкрепи устойчивостта ви срещу простудите. Учени доказаха, че любителите на хладния душ имат повече бели кръвни клетки, които се борят с вирусите, в сравнение с хората, които предпочитат горещата вода. Обяснението на специалистите е следното: когато организмът се опитва да се сгрее, той повишава скоростта на обмяната на веществата, което активизира имунната система. Само не бива да забравяте, че това е профилактичен метод и не бива да се използва, когато сте болни.

2. Продукти със силна миризма

Основното правило е – колкото по-силно мирише един продукт, толкова по-полезен е за имунитета. Това се отнася за суровия чесън, лука, джинджифила и женшена. Само в чесъна се съдържат над 70 различни серни съединения – вещества, необходими за образуването на клетки, убиващи вирусите. Изследване, проведено в Япония, доказало, че само 1-2 скилидки чесън на ден повишават имунитета с 40%.

3. Музика

Музиката е полезна не само за душата, а и за имунната система. Учени установиха, че слушането на успокояваща музика понижава кортизола в организма и повишава нивото на имуноглобулин А - природен имуномодулатор.

4. Масаж

Резултатите от изследване категорично са доказали, че масажът повишава съпротивителните сили на организма. Учени установили, че масажът понижава нивото на кортизола и повишава нивото на хормоните на радостта – допамин и серотинин. Когато хората изпитват стрес, организмът им изработва хормонът кортизол. Повишената тревожност увеличава желанието да се употребяват продукти, богати на въглехидрати, мазнини и захар, което изтощава имунната система. Помага ѝ пониженото ниво на кортизола.

5. Слънце

Забравете за витамин С – витамин D е един от най-важните помощници на имунитета. Достатъчно е да прекарате на слънце ежедневно по 15-20 минути, за да получите необходимата доза. През зимата обаче това е почти невъзможно, затова трябва да си осигурите витамин D чрез храната или добавки.

6. Кисело зеле

Киселото зеле, както и другите туршии, съдържат полезни пробиотици, които укрепва имунитета. Над 70% от имунната система на хората се намира в стомашно-чревния тракт, а равновесието на микрофлората помага да се борим с вредните микроорганизми.

7. Медни украшения

Медта е необходим микроелемент, който се свързва с ферментите. Те участват в образуването на хемоглобин, необходим за възстановяване и лечение на организма ни. Медта стимулира имунната система да се бори с инфекциите, възстановява увредените тъкани и помага за тяхното по-бързо зарастване. Според учените, ако носите украшения от мед, то неголямо количество от елемента попада в тъканите и кръвотока, което поддържа имунитета.

8. Умереност във всичко

Според традиционната китайска медицина човешкият организъм трябва да се намира в постоянно равновесие, за да бъде здрав. Когато сме болни, балансът се нарушава. Може да звучи странно, но уравновесеният начин на живот и пътят към доброто здравословно състояние. А това означава – никакви ограничения и никакви излишества.

Сподели във Facebook