По света продължават споровете дали кафето е вредно или не. В действителност учените все повече се обединяват около идеята, че кофеинът оказва лечебно действие върху организма, но в умерени дози.

Защо кафето е полезно:

1. Предотвратява появата на болести като Алцхаймер и Паркинсон

Учени от Медицинския център за изследване на болестта на Алцхаймер в град Тампа, САЩ, установиха, че кофеинът намалява с 65% риска от появата на заболяването. За да се постигне този ефект, е необходимо на ден да се изпиват по1-3 чаши кафе. Специалисти от Бразилия пък доказаха, че при хората, които редовно пият кафе, опасността от болестта на Паркинсон е по-ниска с 20%.

2. Предпазва от цироза

В Института по фармакологични изследвания в Италия доказаха, че всекидневната употреба на кафе е отлична профилактика срещу цироза на черния дроб. Напитката намалява риска от заболяването с 50 %.

3. Помага на сърцето

Най-разпространеният мит за кафето е, че провокира заболявания на сърдечносъдовата система и кръвоносните съдове. В Националния университет на Сингапур проведоха продължителни изследвания, които доказаха обратното. Кофеинът укрепва органите на кръвоносната система, въздейства върху сърцето като микротренировка. Три чаши от ароматната напитка на ден са достатъчни, за да се предотвратят сърдечните заболявания.

4. Бори се с рака

Американски учени стигнаха до извода, че употребата на кафе предпазва от рак на млечната жлеза при жените и от рак на простатата при мъжете.

5. Помага при диабет

Вредата на кафето при диабет също не е потвърдена. Кофеинът не влияе върху нивото на захарта в кръвта и не пречи на лекарствата срещу диабет. А в Дания установиха, че напитката е полезна за надбъбречната жлеза. Кафето съдържа веществото кафестол, което помага на панкреаса да изработва по-активно инсулин, когато в организма е повишена концентрацията на глюкоза. Затова редовната употреба на кафе е свързана с понижен риск от появата на диабет тип 2.

6. Полезно е за жлъчката

Учени от Бостън проведоха изследване, за да установят ползата или вредата от кафето за жлъчката. Оказва се, че напитката подобрява метаболизма и предотвратява развитието на подагра. Кофеинът помага да се изведе от кръвта пикочната киселина, която често се натрупва в ставите, предизвиквайки артрит и други заболявания. Американски учени съобщиха, че ежедневната употреба на кафе е много добра профилактика срещу жлъчно-каменната болест. От 3 до 5 чаши кафе на ден понижават риска от заболяването почти с 50%.

7. Сваля килограми и увеличана мускулнат сила

Специалисти от Великобритания изучиха въздействието на кафето върху мускулната сила на човека. Оказва се, че напитката прави мускулите по-еластични, а рискът от размествания и фрактури значително намалява. Освен това кофеинът помага за изгарянето на мастните натрупвания.

8. Подмладява

Експерти от Държавния университет в Гренада, Испания, откриха в кафето изключително мощни антиоксиданти. Тяхното действие се оказва 500 пъти по-силно от това на витамин С. С помощта на антиоксидантите организмът се подмладява и се забавя стареенето. А учени от Южна Корея установиха, че екстрактът от кафе отстранява дълбоките бръчки, задържа колагена и еластина в клетките, предотвратявайки прекалената загуба на течности от тъканите.

9. Гарантира дълголетие

Редовната употреба на кафе влияе и върху общата продължителност на живота. Според статистиката любителите на ароматната напитка живеят по-дълго. Кафето е полезно даже за заклетите пушачи. Причината е в кофеина и подмладяващите съставки, които съдържа.

 

Сподели във Facebook