Здраве

26 Октомври 2018

Животът днес

Спанакът е изключително здравословен и нискокалоричен продукт. Той е наситен с витамини, антиоксиданти и куп полезни хранителни вещества. Според специалистите спанакът трябва максимално често да присъства на трапезата ни. Защо?

1. Поддържа мозъка в добро състояние

Известно е, че днес хората живеят по-дълго от предците си, но това има и негативна страна, свързана с увеличения брой на възрастовите здравословни проблеми. Един от тях е деменцията. Медицината все още не се е справила с нея, но може да се предприемат мерки за предотвратяването ѝ. Доказано е, че спанакът влияе върху умствените способности и е много добра профилактика срещу деменцията. Учени от Чикаго провели изследване с участието на повече от 950 души на средна възраст 81 години, като наблюдавали хранителните им навици. Оказало се, че тези от тях, които употребявали често спанак, били с 11 години умствено по-млади в сравнение с хората, които избягват този зеленчук. Според учените този начин на хранене е един от най-лесните и достъпни начини да се избегне деменцията, а и болестта на Алцхаймер.

2. Прави ни по-силни

Спанакът увеличава скоростта на синтеза на белтъчини, което помага на  мускулите. При опити с лабораторни мишки учени от Швеция установили, че нитратите, съдържащи се в спанака, увеличават мускулната маса. Препоръчителното количество е 200-250 г спанак на ден

3. Предпазва сърцето

Съществено предимство на спанака е, че той съдържа омега 3 мастни киселини. Те са известни като основни мазнини, които организмът не може сам да изработва, затова хората трябва да си ги набавят чрез храната. Употребата на омега 3 помага да се предотвратят ревматоидният артрит, инсултът и ракът, но най-убедителните доказателства са свързани със сърдечносъдовите заболявания. Освен това омега 3 понижават кръвното налягане и подобряват функцията на кръвоносните съдове.

4. Помага на зрението

Спанакът е богат на лутеин и зеаксантин. Тези вещества помагат да се предотврати катарактата и предпазват зрението от вредното въздействие на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Американски учени са доказали, че лутеинът и зеаксантинът намаляват опасното влияние на ултравиолетовото излъчване с 50-60%.

5. Контролира апетита

Спанакът е богат на фибри – в 100 г се съдържат 2,2 г хранителни влакна, което е почти 10% от препоръчителната дневна норма. Диетата с високо ниво на целулоза има много предимства. Според учени от Mayo Clinic това може да помогне да се нормализира работата на стомашно-чревния тракт и да се избегне наднорменото тегло. Специалисти от Харвард фибрите понижават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

6. Бори се с рака

Учени твърдят, че спанакът има мощен противораков ефект заради     високото съдържание на каротеноиди – пигментите, на които зеленчуците и плодовете дължат цвета си. Специалистите са категорични, че каротеноидите предотвратяват рака, защото действат като антиоксиданти – пречистват организма от опасните свободни радикали. Голямото количество витамин С, съдържащо се в спанака, също е плюс в битката с рака.

7. Понижава риска от инсулт

Експерти са установили, че употребата на калий чрез храната понижава повече риска от инсулт в сравнение с употребата на хранителни добавки. А в 100 г спанак се съдържат 15% от необходимата ежедневна норма.

8. Помага на кожата

Според изследване, проведено в Mayo Clinic, спанакът е екологично чиста храна. Това учените обясняват с високото съдържание на витамин А, който помага да се предотврати стареенето на кожата и я поддържа в добро състояние.

9. Предотвратява депресията

Днес депресията се е превърнала в истински бич за съвременния човек. Според учените причината е в недостатъчното количество магнезий в организма на хората, което намалява нивото на серотонина – хормона на щастието и доброто настроение. Доказано е, че в 100 г спанак се съдържат 19% от необходимата ежедневна доза от магнезий, затова употребата му се препоръчва срещу депресия и за добро психическо здраве.

Сподели във Facebook