Петдесет процента от тийнейджърите по света са пристрастени към своите смартфони, а 84% от тях са споделили, че и един ден не могат без мобилните си телефони, твърди статистиката. Според експертите децата са по-податливи на зависимости от възрастните, защото в този етап от живота мозъкът им все още се развива. Затова и вредните навици лесно могат да намерят почва в неукрепналата психика.

Днес милиони хора по света са пристрастени към смартфоните си. Ако се изчисли времето, което те прекарват в любимите си уебсайтове и социални мрежи, ще се получи шокираща цифра.

Експерти от Лондон сигнализираха, че

зависимостта от смартфоните е реална, колкото наркоманиите.

Може да липсват непосредствени рискове за здравето (с изключение на проблемите с очите, предизвикани от прекомерното взиране в екраните), но пристрастяването към мобилните устройства е по-трудно да се преодолее, защото не се приемат за опасни, смятат учените. Всеки наркоман знае какви щети нанася на организма и мозъка си, а и повечето от тях не държат вредните вещества на трапезите си или в ръцете си 24 часа в денонощието. От друга страна смартфоните присъстват непрекъснато в ежедневието на много хора, които подценяват страничните им ефекти.

Ако възрастните могат да бъдат сериозно засегнати от прекалената употреба на мобилни телефони, е страшно да си представим щетите, които те нанасят върху децата, бият тревога учените от Лондон. Те ги сравняват с даването на наркотици, което никой родител не би си позволил. Децата се пристрастяват, и ако се опитате да ги лишите от смартфоните, те изпадат в състояние, подобно на това, което се случва при спирането на наркотиците.

Специалистът Манди Салигари, ръководител на клиника по рехабилитация в Лондон, твърди, че

родителите правят сериозна грешка, пренебрегвайки пристрастяването към смартфоните,

като се съсредоточават върху алкохола и наркотиците. Биологично всички те действат по един и същ начин на мозъка, бие тревога експертът.

„Винаги казвам на хората – когато давате на детето си таблет или телефон, вие все едно му давате бутилка вино или грам кокаин“, каза Манди Салигари пред Independent. Тя сподели, че две трети от пациентите ѝ са младежи между 16 и 20 години, които се лекуват от зависимост към смартфоните. Резултатите от едно нейно проучване показват, че една трета от децата във Великобритания на възраст от 12 до 15 години признават, че им липсва баланс между престоя пред екраните и другите дейности. Времето, прекарано с телефоните, не им позволява да се занимават със спорт, музика или настолни игри.



Защо родителите дават смартфони на децата си?

Много родители са убедени, че ранната употреба на смартфони ще направи децата им по-умни. Това обаче със сигурност ще ги направи зависими от съвременните устройства, а отнемането им може да причини симптоми, подобни на откъсването от наркотиците.

Проучване, проведено от държавния университет в Сан Диего, установи, че смартфоните влияят негативно върху психичното здраве и емоционалното благополучие на децата от 2 до 17 години. Те прекарват толкова много време в компютърни игри, гледане на видеоклипове, на неподходящи за възрастта им сайтове и текстови съобщения, че започват да живеят във  виртуалния свят. Децата, пристрастени към дигиталните технологии, обикновено трудно контролират емоциите си и не се справят с реалните житейски ситуации.

Родителите обаче също са част от негативното влияние на съвременните технологии. Децата обича да ги копират и ако те ползват често смартфони, наследниците им ще приемат този навик за напълно нормален.

Доказано е, че

физиологичното пристрастяване към смартфона може да има някои сериозни последици за мозъка.

Проучване от 2012 г., проведено от Китайската академия на науките, откри, че хората, зависими от интернет, имат физически отклонения в тези области на мозъка, които контролират емоциите, вземането на решения и вниманието.

А при децата прекаляването със съвременните устройства води до слаба успеваемост в училище, депресии, изтощение и самота. Затова родителите трябва да се намесят, като отложат максимално купуването на смартфони. Психолозите твърдят, че е полезно да намерят на децата си други забавления, показвайки им чара на старите игри – на карти, например. Децата обичат да прекарват времето си с родителите и те трябва да използват това. Насърчавайте ги да играят навън и да общуват с връстниците си.

Учените съветват подрастващите да използват съвременните технологии по строго спазван график. В противен случай те ще попаднат в капана на зависимостта, от който измъкването е трудно.

Сподели във Facebook