Много хора свързват поредицата от празници със засилена употреба на алкохол. Това е най-типично за тези, които са свикнали редовно да посягат към чашката. Последиците са известни и тук няма нищо ново.

Специалисти от Германия обаче проведоха изследване и стигнаха до извода, че ако човек може без проблеми да изкара два дена в седмицата без спиртни напитки, значи не е зависим от тях. Но ако този период е свързан с постоянни мисли за алкохола, то хората трябва сериозно да се замислят за здравето си. Тъй като вредата от спиртните напитки отдавна е доказана, експертите предлагат като за начало хората да се откажат от тях поне за един месец. А промените в организма ще настъпят само след седмица. Ще се подобри качеството на съня и ще се повиши работоспособността. Ще се включи и процесът на възстановяване на черния дроб, който ще започне по-активно да разгражда натрупаните мазнини.

След един месец хората ще могат вече по-лесно да контролират влечението си към алкохола, ще се понижи кръвното им налягане, ще се подобри състоянието на кожата им, както и концентрацията.

„Хората започват ясно да осъзнават, че не им е необходим алкохол, за да се забавляват и почиват“, казват авторите на изследването.

Ако се въздържат една година от употреба на спиртни напитки, значително ще се ускорят процесите на храносмилане и изгаряне на мазнините, ще се намали наднорменото тегло. Специалистите са установили, че за една година човек, който е употребявал по две напитки на ден и се е отказал от този навик, може да намали теглото си с 20 килограма. Самите участници в експеримента твърдят, че след една година като трезвеници се чувстват така добре, както никога до този момент.

Сподели във Facebook