В нашето отделение работим главно с пациенти с ревматологични, ортопедични и травматологични заболявания. По-голямата част от тях са над 60-годишни, това ни дава и много богат опит, защото хората на тази възраст имат доста проблеми точно в изброените области.

Лекуваме практически всички заболявания на опорно-двигателния апарат. Като започнем от дегенеративните ставни заболявания, болки в ставите и болки в гърба от всякакъв тип - било заради първично износване на ставния хрущял, било коксартроза, гонартроза, спондилоартроза, различни проблеми и заболявания на раменната става. От нашата помощ имат нужда и хората с дегенеративни проблеми, предизвикани от системни натоварвания – такива са професиите, изискващи тежки физически усилия, както и спортистите, хората с наднормено тегло и затлъстяване.

С „Неокс“ – крем и олио, работим от доста години вече и сме много доволни от начина, по който действат в комбинация

с нашите физиотерапевтични методи. Имам предвид обезболяване, подобрено кръвоснабдяване, стимулиране на лимфооттичането, облекчаване на мускулния спазъм, разкъсване на стари сраствания, възпрепятстване на образуването на нови. Прилагаме този продукт главно с ултразвук, фонофореза. Крема вкарваме чрез електрически ток – това е йонофорезата. Място имат и лечебните масажи. Препоръчваме на пациентите и след като свършат курса на физиотерапия, 2-3 пъти дневно сами да масажират проблемните места с „Неокс“. Продуктът е добър като цена, което е много съществено за нашите пациенти, повечето от които са с ниски доходи. А едно шишенце от олиото е достатъчно за почти месец приложение.

Знае се, че при жените в менопауза по физиологични причини, свързани с хормоналния баланс,

масово се наблюдават остеопоротични промени, дегенеративни ставни заболявания. В тази възраст се качват и килограми. При остеопороза прилагаме ултразвук с „Неокс“, правим също и други терапевтични процедури – облъчване с кварцови лъчи, магнитна маса, на която поставяме индукторите на различните стави. Особено след 70-годишна възраст заради остеопоротични промени са много характерни фрактурите на бедрената шийка. С такива пациенти работим всеки ден, особено с напредването на ортопедията по посока на смяна на износената става.

От физиотерапия се нуждаят всички остри и хронични травми на костно-ставно-мускулния апарат –

имам предвид различни разтежения, спазми на мускулатурата, тенденити,  бурсити, състояния след счупвания. Също така ревматологичните заболявания като възпалителни артропатии, колагенозните артрози, подагра, псориартричния артрит.

За съжаление напоследък автоиимунните заболявания зачестяват – най-вероятно причината се крие в съвременния начин на живот.

Що се отнася до неврологичните заболявания, с които работим и подлежат на физиотерапевтично лечение, това са дискови хернии, радикулити, невралгии - те са проблем не само на по-зрялата възраст, имаме и твърде млади пациенти. Имам впечатление от практиката си, че почти всички артрозни заболявания - било то по дегенеративни или възпалителни причини - се подмладяват. Например

дисковите хернии вече нерядко се срещат при хора на възраст между 30 и 40 години.

Когато аз започнах работа преди десетина години, пациентите ми бяха преобладаващо с ЕГН, започващо с 5 и 6. Сега вече са и с начална цифра 8. Смятам, че причината е в това, че особено през лятото в нашия регион се полага много физически труд – и в селското стопанство, и в туризма.

Помещенията с климатизация също много често стават причина за увеличаване точно на този тип заболявания – обостря се вече налична симптоматика при дискова херния, невралгия, радикулит. За съжаление се появяват често и увреждания на централните нерви. Тези заболявания се обострят през лятото именно заради климатиците.

Сподели във Facebook