Здраве

27 Септември 2022

credoweb bg

Доц. Весел Кантарджиев

Силен сърбеж, суха и възпалена кожа, мехури и ранички. Пред тези изпитания, за жалост, трябва да се изправят между 2 и 20% от хората в развитите страни. В 80 на сто от случаите атопичният дерматит се изявява още в ранна детска възраст. Какво провокира неприятното заболяване? Може ли да се „израсте”? И какво е нужно за успешното му лечение в Световния ден на атопичния дерматит говори началникът на Клиниката по дерматология на ВМА доц. Весел Кантарджиев.

Между 60 и 80% – такъв е рискът детето да наследи атопичния дерматит, ако и двамата му родители са с алергия

В случай, че само единият има – шансът пада до 20-30 на сто. „Заболяването е наследствено, но се кодира в различни гени – не е само в един”, обяснява доц. Кантарджиев. Болестта поразява между 2 и 20% от хората в развитите страни. И е част от феномена, известен като „атопичен марш” – склонността на организма след среща с определен алерген да произвежда антитела от клас IgE.

Той уточнява, че при атопия различните диагнози нерядко „превключват” от една в друга. Например – първо се „отключва” атопичен дерматит, по-късно астма – която често отшумява след тийнейджърска възраст, а накрая остава атопичният риноконюнктивит (сенна хрема). Затова и се приема, че атопичната екзема може да се „израсте”.

Обикновено първият пристъп на атопичния дерматит е преди детето да навърши две години

Проявата е по-остра и драматична от обичайните. Най-често се появяват зачервени петна, които се залющват. Може да има и малки или големи мехури, които впоследствие се пукат. Образуват се ранички, които се покриват с жълтеникави корички.

Най-често лезиите при малките деца се появяват по бузите, челото, скалпа или шията. При по-възрастните локализациите обикновено са различни. Засегнати са най-фините участъци на кожата – зоната около очите, лакътните и коленни ямки, глезените, предмишниците и подбедриците.

Коварното при атопичния дерматит

е, че освен локализацията си, може да променя и проявите си. Веднъж да избие като петънце, друг път – като пъпчица, понякога да оформи цяла плака, а в тежки случаи – и мехур. Затова и е изключително важно и децата, и възрастните с тази диагноза да имат лекуващ дерматолог.

„Обикновено заболяването се обостря на няколко месеца.

Пациентите не могат да определят какво провокира проявите. Но терапията трябва да се съгласува според тежестта на състоянието”, предупреждава доц. Весел Кантарджиев.

Качествената медицинска козметика е от ключово значение

за пациентите с атопичен дерматит. Тяхната кожа се отличава с няколко особености. Първо, мастната ù секреция е понижена. Освен това е много суха – изключително лесно „губи вода”. Затова пациентите – от бебета до възрастни, трябва да използват възможно най-деликатните измивни средства. След баня е задължително да се мажат с емолиент – крем, който да омазни кожата им. Специалната медицинска козметика трябва да се нанася поне два пъти дневно, за да има ефект и за да потиска сърбежа.

Стереотипното почесване при тези пациенти може да промени вида на кожата, да провокира появата на рани, които да се инфектират. Това не бива да се допуска. Освен редовното омазняване, дълбоката хидратация също е много важна при атопичен дерматит. Най-подходящо е овлажняващите кремове да се поставят вечер, за да могат да попият добре в кожата.

Пациентите трябва да имат едно наум и с праха за пране, който използват. Добре е по възможност да изберат най-деликатния перилен препарат и да се въздържат от употребата на омекотители, съветва дерматологът.

Дискомфорт могат да създадат и изкуствените материи

Затова специалистът препоръчва на пациентите да носят памучни дрехи и чорапи и да заложат на спално бельо от същата материя. Микрокърлежите в домашния прах също се отразяват неблагоприятно. При някои пациенти пък симптомите се влошават при прием на млечни продукти и яйца. Затова специалистът препоръчва на даден етап да се направи тест за алергени. При децата, разбира се, трябва да се изчака – да навършат 4-5 годинки, за да е сигурно, че резултатите от него са валидни.

Слънцето действа благотворно на около 80-90 на сто от хората с атопичен дерматит, разкрива доц. Весел Кантарджиев в интервю за списание BETTY. Тези пациенти могат спокойно да се радват на лъчите му – стига да не е в часовете между 11:00 и 16:00 чaса и да се мажат обилно със слънцезащитен хидратиращ крем, преди да легнат на плажа.

Фототерапията пък е един от най-щадящите и ефективни методи за лечение на атопичния дерматит

Потиска производството на IgE от клетките на имунната система. Затова в огромен процент от случаите има изключителен ефект върху обратното развитие на вече появили се лезии и предотвратява появата на нови.

При най-леките случаи на атопичен дерматит добрата хигиена и качественото хидратиране на кожата са достатъчни

При средно тежките се налага и прилагането на локални кортикостероиди, които имат наистина силен противовъзпалителен ефект.

„При продължителното мазане с кортизон обаче кожата изтънява, атрофира и се пигментира. За щастие, от няколко години има кремове – калциневринови инхибитори, които са със сходно противовъзпалително действие, но без странични ефекти”, допълва дерматологът. И уточнява, че при най-тежко засегнатите пациенти вече се налага прием на системни кортикостероиди, а в краен случай – и на цитостатици. За радост, тези случаи са малко на брой.

Кожата при атопичен дерматит е много суха заради понижената мастна секреция – т.нар. себостаза. Извън сърбежа и дискомфорта, това крие и други рискове. Тъй като бариерната функция на кожата е нарушена, 60-70% от пациентите с атопичен дерматит лесно стават „плячка” на инфекции.

Най-често проблем създава стафилококус ауреус

Щом усети, че няма защита, бактерията колонизира уязвимия участък и започва да произвежда екзотоксини. Коварното е, че освен като инфекциозен агент те действат и като супералерген. И допълнително влошават алергичната реакция, обяснява още доц. Весел Кантарджиев.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook