Отдавна се води спорът дали авокадото е зеленчук или плод. Биолозите твърдят, че е плод, защото расте на дърво и има голяма костилка. Но по съдържание на захар по-скоро е зеленчук. Въпреки това е прието авокадото да се смята за плод. При това от най-полезните.

Според диетолозите авокадо трябва да добавяме в колкото може повече ястия. Още повече, че неутралният му вкус идеално се съчетава с различни продукти.

Какви са предимствата на авокадото:

1. Понижава холестерола

Авокадото съдържа много полезни мононенаситени мазнини, които помагат при отслабване, а и регулират холестерола, като намаляват нивото на „лошия“ и увеличават „добрия“. Затова, ако ядете по едно авокадо на ден, ще си осигурите надеждна защита за сърдечносъдовата система.

2. Подобрява храносмилането  

Авокадото е богато на много фибри – в неголям плод има около 10 грама, което е почти половината от препоръчителната дневна норма. Фибрите са необходими не само за нормалната дейност на храносмилателната система, но и засищат и помагат на идеалната фигура.

3. Подсилва имунитета

Авокадото съдържа много витамини от групата В, които помагат срещу инфекциите. Богато е още на витамините С и Е. Това са природни антиоксиданти, борещи се с рака. В авокадото са открити и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които предпазват от катаракта и гарантират добро зрение.

4. Подобрява съня

Магнезият, който също е в големи количества в авокадото, е истинско оръжие срещу стреса. Така че, ако не можете да заспите и често се събуждате през нощта, ориентирайте се към авокадо преди лягане.

5. Подмладява кожата

Витамините и мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото, поддържат младостта и еластичността на кожата. Придават и блясък на косата.

Сподели във Facebook