Здраве

17 Септември 2012

49631

Галина Спасова

Бактериалната инфекция на пикочните пътища не си отива като хремата

 С д-р Марта Ортова от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска” разговаря Галина Спасова

- Д-р Ортова, доколко сериозно трябва да се отнасяме към симптомите, с които се свързва циститът, още повече през преходен сезон, в какъвто навлизаме?

- Наличието на възпаление и бактерии в урината по честота се нарежда веднага след това на горните дихателни пътища. За жалост обаче възпалението на бъбреците и пикочните пътища не може да премине така бързо и без намеса на лекаря.
Възпалението на пикочните пътища има различни лица. Често то досажда с неприятни, дразнещи усещания на парене, дискомфорт и чести позиви за уриниране, друг път с тежест и болки в кръста, температура във вечерните часове. Много по-рядко протича без никакви субективни оплаквания.
Виновник за инфекцията най-често са баналните и много упорити бактерии Ешерихия коли, които нормално поселяват чревния тракт.

Едва ли има жена, която поне веднъж в живота да не е получила цистит, което се  улеснява от анатомията на нежния пол - къса и широка уретра, в съседство с половата система, откъдето също твърде често става предаване на инфекцията. Уроинфекцията е чест спътник на хората със захарен диабет, с потиснат имунитет - като трансплантираните болни или със зависимости. Наблюдава се при страдащите от камъни в бъбреците и смутен дренаж на урината, заболявания на простата, автоимунни заболявания или изложените на неблагоприятни климатични влияния - охлаждане и прегряване, радиация. Уретралните катетри също често способстват за такова възпаление.

- Какво да бъде поведението на хората с уроинфекции?

- Първо, да се изследва сутрешна урина или да се направи микробиологично изследване. Личният лекар или специалист нефролог ще прецени как най-бързо и адекватно може да се преодолее проблемът. Ще се спестят нерви и страдания, защото специалистът по бъбречни болести ще може да определи с какъв антибиотик да се изкорени инфекцията. И още по-важно, ще насочи как да се избегнат честите рецидиви на това възпаление, без да се увреждат други органи и системи в организма.

От специалиста ще научите и кои са най-достъпните начини за справяне с инфекцията - прием на вода (не по-малко от 2 литра дневно), грижата краката да са винаги топли и сухи през есенно-зимния сезон, топло и удобно, не прекомерно тясно бельо. Антибиотиците и химиотерапевтиците са само една част от лечението, тяхното действие е насочено към потискане или унищожаване на бактериалния причинител на инфекцията. Справянето с проблема има и друга страна, към която нефрологът ще се насочи – целта е да се променят условията, които благоприятстват или правят възможно развитието на бактериалната инфекция. Имам предвид лечебните чайове, екстрактите от червена американска боровинка, брезови листа и Д-маноза, какъвто е например препаратът „Урокомфорт”.

- Как точно действат екстрактите?

- Те променят киселинността на урината, действат диуретично, успокояват болката, блокират закрепването на бактериите към лигавицата на пикочните пътища.
Никога не бива да се забравя, че уроинфекцията може да се появи някой ден отново, да увреди сериозно бъбречната функция и да промени изцяло живота на пациента. Затова съветът ми е: не се отнасяйте към наличието на бактерии в урината като към хрема...

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 21