Здраве

10 Септември 2013

1474

Животът днес

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома в Пловдив

Безплатни очни прегледи за пациенти с катаракта и глаукома ще се проведат в Пловдив. Доц. Красимир Коев, един от консултантите в онлайн мрежата Кредоуеб, специалист по очни болести, ще приема в Медицински център „Св. Йоан Рилски” на 27 септември, 8 октомври и 11 октомври от 12:00 до 18:00 часа.

Необходимо е предварително записване на тел. 032/ 670 100. Инициативата се организира от Фондация „Съпричастен кръст” и е по повод Световния ден на зрението, който тази година ще бъде отбелязан на 10 октомври и ще премине под мотото „Универсално здраве за очите”. Целта е да се повиши обществената осведоменост относно слепотата и зрителните увреждания.

Според СЗО катарактата (потъмняване на естествената леща на окото) е най-честата причина за слепота. Най-застрашени от това заболяване са хората над 60 години. Проучванията показват, че от катаракта страдат 60% от населението между 65 и 74 години и 80% над 75 години. 60 милиона от населението в света са слепи вследствие на катаракта. Основното оплакване при това заболяване е постепенно намаляване на зрението.

Популярното название е „вътрешно перде”, защото пречи на ясното виждане. Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака „пердето да узрее напълно” - т.е. пациентът да различава само светлина - това затруднява съвременните хирургични техники.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота. Според проучвания заболяването е причина 4,5 милиона души по света да загубят зрението си, като тази цифра се очаква да нарасне. В световен мащаб болните от различни форми на глаукома са между 70 и 90 милиона с тенденция непрекъснато да се увеличават. Приблизително 50% от болните остават недиагностицирани. Между 2 и 4 процента от населението над 40-годишна възраст боледува от глаукома, като само половината от болните знаят за това.

Очаква се засегнатите от глаукома да достигнат до 11,2 милиона до 2020 г. Глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното й диагностициране е възможно да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено. Напоследък се наблюдава появяване на глаукомата в по-ранна възраст - над 30 години.

Положението у нас е аналогично. По данни на Националната глаукомна асоциация в България от заболяването страдат между 70 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят, че са болни, и се лекуват. 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 67